Revista presei centrale, 23 septembrie
Articole din Gândul, Evenimentul Zilei, Azi, România liberă, Adevărul şi Jurnalul Naţional.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 23 Septembrie 2010, 07:58
"Miting fără pinguin - bugetarii au jucat bătuta în faţa guvernului" - titrează Gândul, "Protestele românilor, la mâna sindicaliştilor dezbinaţi" - este titlul din Evenimentul Zilei, "Protestul disperării şi al sărăciei" - stă scris pe prima pagină a cotidianului Azi, iar România liberă ne spune "Cât a costat îmbrânceala de la Guvern: 120 de mii de euro" - aşa reflectă, în titluri, ziarele de astăzi mitingul de ieri din Piaţa Victoriei, organizat de CNSLR Frăţia, care s-a încheiat cu două ore mai devreme decât era autorizat, din cauza altercaţiilor iscate între sindicalişti şi forţele de ordine.
"66 de fraude la votul Legii pensiilor" - titrează Adevărul pe prima pagină, după care afirmă, citez: "PDL a trecut în grabă zeci de articole şi amendamente la Legea pensiilor, anunţând o prezenţă diferită de cea arătată de înregistrarea video.
De la defectarea sistemului electronic şi până la votul final, 66 de voturi au fost fraudate de preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase."
Despre acelaşi subiect, România liberă scrie: "PNL va ataca astăzi, la Curtea Constituţională,legea pensiilor, adăugând votului controversat din 15 septembrie şi alte nereguli. Opoziţia o acuză pe Roberta Anastase că la votul final de la Legea Pensiilor ar fi înregistrat 170 de voturi deşi în sală se aflau numai 80 de deputaţi.
"Foame de bani - România are nevoie disperată de 20 de miliarde de euro" - titrează Jurnalul Naţional pe prima pagină.
Articolul se referă la anunţul făcut în Parlament de preşedintele Băsescu că România are nevoie de un nou acord cu FMI.
Citez din articol: "Ceea ce nu spune şeful statului este că România a ajuns dependentă de un nou acord cu FMI. Statul trebuie să împrumute 20 de miliarde de euro pentru a putea finanţa atât cheltuielile curente ale bugetului, cât şi ratele şi dobânzile la împrumuturile scadente.
Fără scutul sau umbrela FMI, cum le place guvernanţilor să spună, nu avem nici o şansă de supravieţuire. La un buget de 35 de miliarde de euro avem nevoie de încă 20 de miliarde de euro pentru a ne acoperi nevoile anuale.
Este consecinţa împrumuturilor pe bandă rulantă luate de guvernele Boc, ale căror dobânzi şi rate au ajuns să atârne în bugetul din 2011 aproximativ 32%".
Şi Gândul încearcă să desluşească de ce e nevoie de un nou acord şi scrie, citez: "Indiferent dacă România va semna sau nu un nou acord cu FMI, statul va trebui să împrumute anul viitor cel puţin 13 miliarde de euro de la bănci pentru a rostogoli datoria publică şi pentru a acoperi deficitul bugetar.
"România rămâne "în braţele" FMI pentru a supravieţui" - titrează la rândul său Evenimentul Zilei.
"După circa un an şi jumătate de acord cu Fondul Monetar Internaţional şi preţul unui credit de 20 de miliarde de euro, autorităţile române nu au reuşit să redreseze semnificativ situaţia economică a ţării, ratând, chiar şi sub "oblăduirea" finanţatorilor internaţionali, reformele fiscale majore." - susţine ziarul citat.
Analiştii economici atrag atenţia că adâncirea datoriilor guvernamentale la nivel global ar putea declanşa o nouă criză financiară, mai gravă decât cea pe care o traversăm acum.