Revista presei centrale, 23 iulie
Articole din Gândul, Evenimentul Zilei, România Liberă, Jurnalul Naţional şi Adevărul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 23 Iulie 2010, 07:58
Rezultatele sondajului de opinie, realizat de Institutul pentru Politici Publice, dat publicităţii ieri, nu scapă analizei niciunui ziar apărut astăzi.
Două cotidiane dau acealşi titlu "Băsescu şi PDL, în cădere liberă" - titrează Gândul şi Jurnalul Naţional. Iar România Liberă încearcă un răspuns la întrebarea "Cum s-a prăbuşit PDL la 12%".
"Politizarea excesivă a administraţiei, aplicarea deficitară a Legii salarizării unice şi mai ales anunţul preşedintelui Traian Băsescu de la 6 mai privind tăierea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15% au afectat profund credibilitatea PDL, mai ales că percepţia generală a fost că lipsa reformelor a dus la necesitatea unor măsuri atât de dure" - explică România Liberă scăderea partidului de guvernământ de la 35 la sută, scorul înregistrat la alegerile din 2008.
În ce priveşte intenţia de vot, în acest moment, clasamentul este următorul: PSD - 40%, PNL - 26%, PDL - 12%, UNPR - 7%, PRM - 7%, UDMR - 5%.
La şapte luni de la câştigarea unui nou mandat în fruntea statului, Traian Băsescu a pierdut sprijinul majorităţii celor care l-au votat.
Doar 19% din electorat mai crede că Băsescu este cel mai potrivit preşedinte, având în vedere actuala situaţie a ţării - potrivit sondajului, citat de Gândul.
Pe primul loc se află Crin Antonescu, cu 43%, urmat de Mircea Geoană, cu 32%.
Dacă partidele de opoziţie ar organiza din nou un referendum pentru demiterea lui Traian Băsescu, 65% ar vota pentru, 17% împotrivă, iar 18% s-ar abţine, potrivit aceluiaşi studiu al IPP DATA Research, citat de Jurnalul Naţional.
În doar două săptămâni, noul TVA a adus vânzări mai mici cu 10 la sută şi creşterea evaziunii, care se apropie de 80 la sută - aflăm din Evenimentul Zilei.
Un alt efect imediat al majorării TVA de la 19% la 24%, sesizat de cei din domeniul agro-alimentar, este că micile magazine au început să se aprovizioneze de pe piaţa neagră şi să refuze să dea bonuri fiscale pentru marfa comercializată.
Adevărul ne propune un amplu interviu cu fostul premier Victor Ciorbea, care spune că dacă ar fi astăzi în fruntea guvernului, ar scădea fiscalitatea şi ar încerca readucerea în ţară a banilor depozitaţi de români în străinătate.
"O reducere a jafului naţional cu 75 la sută şi revenirea la valorile Convenţiei Democratice" - sunt alte idei pe care le propune fostul prim- ministru.
Citim în Gândulcă "20 de ecologişti îmbrăcaţi în urşi, purtând pancarte în română şi engleză, pot fi întâlniţi de ieri dimineaţă pe DN 66A, la Câmpuşel, în Munţii Retezat.
Ei cer oprirea lucrărilor la acest drum până la Băile Herculane, întrucât susţin că şoseaua ar duce la distrugerea unei comori naturale inestimabile a României: ultimul Peisaj Forestier Intact din zona de climă temperată a Europei."
O furtună la fiecare buletin de ştiri - aceasta ar fi principala caracteristică a verii 2010 - potrivit Jurnalul Naţional, care preia informaţia de la meteorologi. Aceştia nu sunt, însă, foarte îngrijoraţi de aceste fenomene.
"Au existat dintotdeauna. E drept că anul acesta am avut foarte multe precipitaţii în iunie şi iulie din cauza unei activităţi ciclonice intense în zona mediteraneană. Dar în 2005 a fost mai rău."
Pe de altă parte, asociaţiile ecologiste susţin că "nimic din tot ce se petrece acum nu este întâmplător. Omul şi-a făcut rău cu mâna lui. Fenomenele acestea climaterice, extrem de dure, furtunile, vijeliile nu se produc pur şi simplu. Ele sunt o consecinţă a emisiilor extrem de puternice de gaze cu efect de seră" - susţin reprezentanţi ai Greenpeace.