Revista presei centrale, 23 februarie
Articole din Jurnalul Naţional, Azi, Evenimentul Zilei, Adevărul şi Gândul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 23 Februarie 2010, 07:29
Jurnalul Naţional scrie despre "filosofia fiscală cu pensii impozitate". Este vorba desigur de turbulenţele provocate ieri de declaraţiile ministrului finanţelor, Sebastian Vlădescu, care nu mai ştie cum să facă rost de bani.
După ce a anunţat că vrea o dezbatere publică pentru impozitarea tuturor pensiilor, deci inclusiv a celor de sub o mie de lei, a revenit în doar câteva ore şi a spus că nu are în intenţie o asemenea măsură, pe care, de altfel, nici nu a discutat-o în guvern.
Cotidianul Azi atrage atenţia asupra efectelor îmbătrânirii populaţiei, potrivit unui Raport al Parlamentului European. "Îmbătrânirea şi scăderea populaţiei în statele Uniunii va avea un impact de circa zece ori mai grav decât actuala criză economică.
Ca urmare, se impune reformarea sistemelor publice de pensii, care, mai devreme sau mai târziu, se vor bloca. Printre măsurile neapărat necesare, raportul notează creşterea vârstei de pensionare, reducerea metodelor de indexare a pensiilor de stat, precum şi accentul pus mai puternic pe sistemele de pensii private, ca piloni complementari ai sistemului public.
"Şeitan, forţat de Boc să retragă tăierea alocaţiilor" - titrează Evenimentul Zilei. După ce au spus că vor fi tăiate alocaţiile copiilor cu părinţi bogaţi, liderii PDL au revenit la sentimente mai bune. Ei au anunţat, ieri, că vor susţine chiar creşterea alocaţiilor dacă vor găsi bani.
Potrivit unor surse din partid, după ce şi-a primit muştruluiala de rigoare, ministrului Şeitan i s-a dat ca temă să susţină, cu orice ocazie, că PDL va păstra actualul cuantum al alocaţiilor pentru copii, diferenţa urmând să se traducă într-o creştere pentru familiile cu venituri mici, atunci când vor exista bani.
Din Adevărul aflăm amănunte despre stategia ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, care susţine introducerea sistemului de coplată în spitale. Ideea de tichete de sănătate pentru anumite servicii medicale a lansat-o, anul trecut, fostul ministru al Sănătăţii, PSD-istul Ionuţ Bazac, potrivit căruia acest sistem ar scoate şpaga din spitale. Actualul ministru, Cseke Attila, precizează că palta unor servicii medicale de către pacienţi face parte din acordul cu FMI.
Potrivit cotidianului Gândul, preşedintele Traian Băsescu a susţinut, la o reuniune pe problmetica etniei romilor, că 99% dintre români preferă manelele, fără să precizeze cine i-a furnizat această cifră. Băsescu a atras însă atenţia că statul nu mai poate să stimuleze "un tip de existenţă" pe care îl au mulţi etnici romi, care se mulţumesc să trăiască din ajutorul de şomaj.
El se alătură astfel unei lungi liste de politicieni care de-a lungul timpului "au atras atenţia" şi atât, folosindu-i pe etnicii romi doar în campania electorală, susţine GândulL.
În schimb, statisticile oficiale privind această etnie sunt dintre cele mai sumbre: 26 la sută îşi duc viaţa numai din ajutoare sociale, 14,4 mizează doar pe venitul minim garantat, iar 80 la sută trăiesc în sărăcie. Romii bat toate recordurile la analfabetism: 28 la sută dintre cei care au frecventat şcoala primară nu au absolvit-o şi doar 9 la sută se pot lăuda cu o dilpomă de bacalaureat.
Din Evenimentul Zilei aflăm că, în curând, Tratrul Naţional din Bucureşti va intra în renovare, pentru o perioadă de trei ani. După schimbarea la faţă, clădirea pentru care s-au pus la bătaie 51 de milioane de euro va arăta, în exterior, ca în anii ’70, înainte ca Ceauşescu să ceară modificarea ei. Interiorul va fi modificat compelet, fiind adus la nivelul occidental al unei clădiri de asemenea importanţă - explică arhitecţii.