Revista presei centrale, 22 septembrie
Articole din Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Gândul, România Liberă şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 22 Septembrie 2010, 09:00
Ziarele de miercuri scriu despre intervenţia de marţi a preşedintelui în Parlament şi continuă să analizeze ceea ce ele numesc "războiul clienţilor cu băncile", după ordonanţa 50.
"Traian Băsescu anunţă un nou acord cu FMI" - titrează Gândul. 5,7 miliarde de euro doar pentru gaura din buget.
Şeful statului spune că nimeni nu ne împrumută pe termen lung şi lasă să se înţeleagă că vom cere din nou bani.
Evenimentul Zilei : în discursul de ieri din Parlament, preşedintele a confirmat oficial că guvernul va cere un nou împrumut de la FMI pentru acoperirea deficitului bugetar al anului viitor.
Şi Jurnalul Naţional consemnează ideile principale din discursul lui Traian Băsescu, şi anume un nou împrumut în 2010, lărgirea bazei de impozitare şi eliminarea oricăror tipuri de ajutoare sociale considerate a încuraja nemunca.
Jurnalul Naţional numeşte toate acestea "episodul doi din Apocalipsă".
"Războiul creditelor" continuă; Gândul publică astăzi episodul : "Cât te costă dacă te hotărăşti să dai în judecată banca".
Dacă reclamantul nu are câştig de cauză, un proces ar putea echivala pentru el cu o cheltuială de la 200 până la câteva mii de euro - a socotit ziarul.
Adevărul surprinde alt aspect. "Băncile fac negoţ cu revolta clienţilor". Pentru că nu există cerere de credite, băncile vor să-i atragă pe clienţii nemulţumiţi ai instituţiilor concurente prin oferte avantajoase de refinanţare.
Dobânzile pentru creditele noi sunt mult mai mici decât cele pentru împrumuturile în derulare.
Alte subiecte în presa zilei. O mai veche campanie pentru sprijinirea copiilor din centrele de plasament se numea "Casa de copii nu e acasă".
România Liberă scrie astăzi că, mai nou, "casa de copii devine acasă".
Tot mai mulţi copii apelează la protecţia statului : bătăile şi sărăcia îi alungă din mijlocul familiilor. Mai mult, chiar unii părinţi cer autorităţilor să le ia copiii în grijă, până vor face rost de bani - eventual muncind în străinătate - ca să poată să-i ia înapoi.
În fine, Adevărul constată că românii nu se mai dezlipesc de televizor.
Stilul de viaţă şi lipsa banilor, care au transformat programele TV în cea mai ieftină distracţie, ne-au adus la un record absolut : 6 ore şi 16 minute petrecute zilnic în faţa micului ecran.
E mult - cred specialiştii consultaţi de Adevărul, care vorbesc despre efectele perverse ale micului ecran. Spune unul dintre ei : "Telecomanda a devenit un organ, la fel ca ficatul, pancreasul sau intestinul subţire".