Revista presei centrale, 22 iunie
Articole din Evenimentul Zilei, Gândul, România liberă, Adevărul şi Jurnalul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 22 Iunie 2010, 09:02
Ecouri ale întâlnirii de la Snagov între liderii principalului partid de la guvernare şi preşedintele ţării ţin prima pagină în ziarele zilei.
"PDL începe lupta pentru succesiunea de probă" - titrează Evenimentul Zilei. După semnalul dat de Traian Băsescu la Snagov, democrat-liberalii fac calcule pentru noua garnitură de secunzi ai lui Emil Boc, care să gestioneze partidul până la alegerile interne de anul viitor.
Aceeaşi idee, în Gândul: după ce Traian Băsescu le-a cerut, duminică seara, la Snagov, să-şi caute alţi lideri, pedeliştii vor declanşa în această săptămână înlocuirea prim-vicepreşedinţilor Videanu şi Stolojan cu trei sau patru lideri din afara sferei guvernamentale. Ziarul rezumă : "PDL pregăteşte înlocuirea lui Videanu; Voinescu, Stoica şi Sulfina la încălzire".
România liberă: "Pedeliştii, supăraţi că remanierile se amână". Reduşi la tăcere de Traian Băsescu, cei mai vocali dintre parlamentarii partidului, care cereau remanieri urgente, se revoltă acum în particular că s-au lăsat convinşi să susţină Guvernul la moţiune.
"Dizidentul" Cezar Preda, de pildă - continuă România Liberă, a lipsit de la întâlnirea de la Snagov unde ar fi avut ocazia să-şi afirme curajul.
Altfel - scrie Gândul, după modelul discutat de Uniunea Europeană, Guvernul vrea să pună taxa pe bănci.
Concret, băncile din România ar putea fi obligate să plătească un impozit suplimentar. Oficialii Băncii Naţionale avertizează însă că acest impozit va trece imediat în comisioane şi efectul va fi resimţit tot de populaţie.
Adevărul de astăzi îşi deschide ediţia cu un subiect din sănătate. Sub titlul "Comă românească, terapie ungurească", ziarul constată că vecinii de la Vest au început reformarea sistemului sanitar încă de acum trei ani.
E drept că spitalele din Ungaria au şi acum facturi mari la întreţinere, dar îşi completează veniturile din proiecte europene şi din taxe pe consultaţiile pacienţilor români, care sunt nevoiţi să se trateze peste hotare.
La noi, la ţară - scrie Jurnalul Naţional, dacă n-ai copii la oraş te tratezi cu "titineasă". Ţăranul român e sărac, bolnav şi ignorat.
Expresia "veşnicia s-a născut la sat" are astăzi un înţeles mult mai pragmatic. Veşnică, la sat, este durerea - constată Jurnalul Naţional. Pentru că acolo, la ţară, n-ai de unde să-ţi iei nici măcar un banal Algocalmin.