Revista presei centrale, 22 iulie
Articole din Gândul, Evenimentul Zilei, România Liberă, Jurnalul Naţional şi Adevărul.
22 Iulie 2010, 08:02
"După 20 de ani, soţii Ceauşescu acaparează micul ecran", titrează Evenimentul zilei. "Mormintele în care s-ar afla trupul dictatorului şi cel al soţiei sale au fost răscolite ieri dimineaţă, spre entuziasmul televiziunilor", mai scriu cei de la Evenimentul.
Subiectul este pe prima pagină a tuturor cotidianelor de astăzi, care îi alocă spaţii generoase. "Nicolae şi Elena Ceauşescu vor fi îngropaţi creştineşte împreună după ce-şi vor spune secretul", anunţă Gândul. Momentul a stârnit reacţii şi în presa străină, scrie Adevărul, care insistă asupra perioadei lungi dintre execuţie şi deshumare.
Dincolo de senzaţionalul adus pe ecranele televizoarelor, momentul de ieri marchează finalul a cinci ani de proces între urmaşii familiei Ceauşescu şi autorităţi, constată presa de astăzi. Peste câteva săptămâni, poate chiar luni, testele ADN vor putea spulbera orice speranţă pe care o mai au cei ce cred în teoria conspiraţiei.
Altfel, presa zăboveşte şi asupra declaraţiei guvernatorului BNR, Mugur Isărescu: "Se conturează izbucnirea de conflicte sociale", scrie Jurnalul Naţional. Sunt lipsuri în toate domeniile sociale, prin urmare, spune guvernatorul, "toate acestea pot fi preludiul unui cerc vicios , iar conflictele sociale par greu de evitat. Realitatea poate fi ignorată până când se va răzbuna", mai spune Mugur Isărescu, citat de Jurnalul Naţional.
Cum arată şoferul român? Răspunsul în aflăm de la psihologi via Gândul. Astfel, şoferul care trebuie evitat, scriu ziariştii citând un studiu realizat de experţi pentru Poliţia Rutieră, are până în 25 de ani, conduce o maşină puternică şi are permis de mai puţin de cinci ani. Tot din articolul din Gândul aflăm că un român din patru a condus băut şi că pe plaiurile mioritice se conduce după ureche: 97 la sută dintre şoferi nu cunosc legea cum trebuie. Articolul identifică portretul şoferului de care trebuie să ne ferim. Nu precizează însă clar CUM e posibil să facem acest lucru.
Despre o atitudine socială scrie şi Adevărul: "Tinerii din ziua de azi, nemiloşi cu bătrânii". Un studiu făcut printre studenţii din Bucureşti arată că aceştia îşi doresc ca vârstincii să trăiască din ce au agonisit şi nu din pensiile plătite de către stat. Mai mult, studenţii vor ca bătrânii să elibereze locurile de pe piaţa muncii. "Cinismul vine din lipsa de valori", e concluzia studiului. În Occident vârstnicii sunt respectaţi. La noi există un război de ură şi reproş, mai scrie Adevărul, semn că proverbul Dacă n-ai un bătrân, să-ţi cumperi nu mai are acorperire la generaţiile de astăzi.
România Liberă continuă seria de reportaje despre oameni şi locuri speciale. Astăzi, citim despre un colţ de paradis, unde istoria, scriu jurnaliştii, s-a oprit înainte de inventarea curentului electric. Este vorba de satul Scărişoara din Munţii Cernei, magnet pentru turişti din toată lumea, însă, totodată, loc în care cei 130 de persoane trăiesc ca în Evul Mediu. Încă un caz în care oamenii se pot simţi abandonaţi de autorităţi, din moment ce nu există drumuri decente, copiii învaţă la lumânare, tărgile pentru bolnavi sunt improvizate din crengi, iar uleiul şi nucile ţin loc de bani.