Revista presei centrale, 21 iulie
Articole din Gândul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional şi Adevărul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 21 Iulie 2010, 07:27
"Preşedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, a fost foarte critic şi a exprimat nemulţumiri punctuale cu privire la situaţia Agenţiei Naţionale de Integritate, iar la Bruxelles, tonul dur al raportului la adresa României nu a fost o suprize", scrie Gândul, care citează surse europene.
Astfel, Comisia Europeană a recomandat corectarea Legii ANI şi instaurarea transparenţei depline în achiziţiile publice.
"Băsescu atacă dur Comisia şi-l ameninţă pe Barroso cu un contraraport" - scrie acelaşi ziar, referindu-se la reacţia preşedintelui României.
"Băsescu este mulţumit de partea "tehnică" a raportului, dar susţine că documentul este "debalansat" în privinţa aprecierilor politice, motiv pentru şeful statului să îi critice dur pe autori.
"Preşedintele a anunţat că va convoca Parlamentul la începutul lunii august, pentru a adopta Legea ANI, şi două alte proiecte, care să reducă durata proceselor în justiţie", mai scrie Gândul.
"Cel mai dur raport pe justiţie din mandatele lui Băsescu", titrează şi Evenimentul Zilei, care menţionează că "Uniunea Europeană critică lipsa de angajament în procesul de reformă."
Criticile se îndreaptă către întreg sistemul judiciar, şi vizează, între altele, pedepsele mici pentru marii corupţi şi progresele limitate privind îmbunătăţirea eficienţei procesului judiciar.
Adevărul găseşte criticile din Raport "mai precise ca niciodată" şi consideră că "pot fi identificaţi cei responsabili".
Îi numeşte aici pe ultimii doi şefi ai Consiliului Superior al Magistraturii - Virgil Andreieş şi Florica Bejinariu - pentru promovări dubioase, pensionarea magistraţilor corupţi în timpul anchetei, sancţiuni disciplinare prea puţine şi prea blânde pentru magistraţi, precum şi pe preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Lidia Bărbulescu, pentru condamnări puţine, multe cu suspendare, în cazuri de corupţie.
Totodată, Adevărul consideră că senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, ar fi responsabil de mutilarea Legii ANI, întrucât ar fi avut un rol important în modificarea acestei legi.
Jurnalul Naţional titrează "România a rămas în urma Bulgariei. Justiţia română are parte de cele mai proaste aprecieri din partea Uniunii Europene."
După care constată, citez: existenţa unui "biliard politic: Băsescu loveşte cu ANI în Parlament" şi încearcă să demonstreze cum e folosită o instituţie a statului împotriva alteia.
Revenim la Gândul, care anunţă o criză de viitori ingineri în universităţile româneşti.
Tinerii caută limbile moderne şi ştiinţele politice. La Facultatea de Construcţii din Bucureşti s-au înscris de trei ori mai puţini candidaţi decât anul trecut, în timp ce la Ştiinţe Politice concurenţa este de opt ori mai mare.
Un record absolut înregistrează Facultatea de Limbi Moderne Aplicate de la Universitatea Bucureşti, cu 124 de candidaţi pe un singur loc. Din Adevărul, aflăm că părinţii sunt îngrijoraţi de nivelul de pregătire a celor care le educă şi învaţă copii.
Examenul recent de titularizare în învăţământ a arătat că mulţi dintre cei care s-au luptat pentru un post nu aveau ce căuta niciodată la catedră, date fiind notele mici pe care le-au obţinut.
"Nu trageţi cu revolverul în cultură", titrează Jurnalul Naţional, care preia cererea directorilor instituţiilor de cultură subordonate autorităţilor locale din toată ţara de a nu se aplica Ordonanţa de Urgenaţă a Guvernului, privind comasarea şi chiar desfiinţarea unor instituţii de cultură şi reduceri masive de personal.