Revista presei centrale, 20 septembrie
Articole din Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Gândul, România Liberă şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 20 Septembrie 2010, 08:44
Încheierea termenului până la care băncile şi clienţii datori la ele trebuie să semneze actele adiţionale la contractele de creditare, pentru a se alinia la ordonanţa 50, este subiect comun în ziarele începutului de săptămână.
Că băncile nu se ocupă de opere de caritate, nu-i un secret - admite Jurnalul Naţional. Că orice contract de credit îţi dă ţie o parte ca să-şi ia banca de cinci ori pe-atât, nu-i nici ăsta un secret - continuă ziarul şi, pornind de aici, publică exemple concrete sub genericul - acesta fiind chiar titlul articolului - "Cum îşi ţepuiesc băncile clienţii".
Evenimentul Zilei : băncile şi debitorii interpretează noua legislaţie, fiecare, în interesul său. Dacă nu vor cădea la pace, sute de procese vor ajunge în instanţă. La fel ca şi Jurnalul, Evenimentul Zilei face un rezumat al modului cum - zice ziarul - băncile se prefac că reduc costul creditelor.
Cât despre procesele pe care Evenimentul le anticipează, Adevărul şi Gândul notează că mii de clienţi îndatoraţi la o bancă s-au declarat împotriva comisioanelor pe care le consideră abuzive şi au semnat deja ieri contracte cu avocaţi ce urmează să-i reprezinte în instanţă.
Protestele anunţate de astăzi, de sindicate, apar în România Liberă.Ziarul consemnează cererile sindicaliştilor bugetari (adică stoparea concedierilor şi salariu minim mai mare), dar şi opinia specialiştilor (prin cheltuieli mai mari decât posibilităţile, statul riscă să intre în faliment).
Rămânem în sectorul bugetar cu Adevărul, care analizează astăzi situaţia din două domenii sensibile. Sănătate, mai întâi; blocarea posturilor din sector a dus la un program infernal în spitale : medicii şi asistentele aleargă între secţii pentru a-i îngriji pe bolnavi şi fac câte trei gărzi pe săptămână.
Nici în ordinea publică nu se trăieşte mai bine - continuă Adevărul. În ultima vreme poliţiştii şi jandarmii sunt tot mai des victime ale agresiunilor comise de interlopi. Cu lefuri de mizerie, neantrenaţi şi fără dotări, poliţiştii nu se mai impun în faţa infractorilor.
Să încheiem într-o notă, totuşi, optimistă, cu România Liberă. Există, încă tineri care cred că este posibil să schimbi ceva, chiar dacă ţara este plină de probleme, clasa politică sub orice critică şi oamenii lipsiţi de speranţă. Îi cunoaştem pe câţiva în România Liberă : ei fac parte din asociaţii care încearcă să cureţe România de gunoaie, să încurajeze lectura şi studiul, să promoveze proiecte de infrastructură sau şi mai mult - frumos spus, chiar dacă imposibil de realizat la vârsta lor - să elimine corupţia din măduva statului.