Revista presei centrale, 20 martie
Articole din Adevărul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 20 Martie 2010, 09:36
Modul în care vor învăţa elevii, potrivit noului proiect de lege a educaţiei, şi stenogramele lui Cătălin Voicu sunt subiecte principale în ziarele sfârşitului de săptămână.
Cea mai aprinsă polemică pe legea educaţiei este legată de competenţele pe care le vor avea copiii după ce vor termina şcoala - scrie Adevărul.
Unul dintre autorii legii, Mircea Miclea spune că este pentru prima dată când un proiect respectă o strategie cu care a fost de acord toată lumea.
"Competenţele pe care le prevede sunt toate din sistemele europene" - explică Mircea Miclea.
Rectorul Universităţii Babeş - Bolyai, Andrei Marga crede însă că proiectul este "defazat" pentru că, înainte de a li se crea competenţe, elevii ar trebui educaţi în mod tradiţional.
Două pagini alocă învăţământului şi Evenimentul Zilei.
"Dascăli discriminaţi la pensionare" - titrează ziarul. Deşi ministrul Funeriu susţine că are nevoie de personal calificat, profesorii cu experienţă sunt primii îndepărtaţi din sistem.
Este vorba aici despre o discriminare pe criterii de vârstă - spune, pentru Evenimentul Zilei, o profesoară de la un liceu din Capitală, pe care elevii o iubesc.
Ei i se confesează şi îi cer sfaturi, dar doamna profesoară are un singur "cusur" : e la vârsta pensionării şi sistemul nu mai are nevoie de ea, considerând că locul ei la catedră ar trebui lăsat unui tânăr.
Da, dar tânăr nu înseamnă şi performant - afirmă o altă profesoară, de la Târgu Mureş, aflată în aceeaşi situaţie. Dacă pleacă cei cu experienţă, sistemul pierde.
Cătălin Voicu şi stenogramele care au scăpat în presă - este al doilea subiect comun în ziarele sfârşitului de săptămână.
"Poliţia, preşul senatorului Voicu" - este titlul din Adevărul. Stenogramele scot la iveală că parlamentarul PSD avea întinse tentacule la cele mai înalte vârfuri din Poliţia Română. Dealtfel - scrie Adevărul, omul râvnea la fotoliul de ministru de interne.
Evenimentul Zilei reconstituie traseul ascensiunii lui Cătălin Voicu. Din anturajul lui Nicu Ceauşescu, acesta a sărit imediat în barca noii puteri instalate după Revoluţie, sub aripa lui Iliescu, apoi a devenit foarte puternic pe filiera Vanghelie.
Evenimentul vorbeşte despre un "portofoliu al lui Voicu", adică oameni de afaceri, politicieni sau judecători pe care senatorul îi controla, pentru că îi "fidelizase" prin metoda... "Câte o hârtie din trecutul fiecăruia".