Revista presei centrale, 20 ianuarie
Articole din Evenimentul Zilei, România Liberă, Gândul, Jurnalul Naţional şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 20 Ianuarie 2011, 08:52
Cozile de la Casele de Asigurări de Sănătate şi recalcularea pensiilor militare sunt subiecte principale în presa zilei.
"Pe ce a cheltuit statul 36 de milioane de euro în Sănătate". ROMÂNIA LIBERĂ scrie că Guvernul a cumpărat un program de informatizare în domeniul sanitar care, în general, poate doar să ţină evidenţa pacienţilor şi să prevină dubla decontare a reţetelor. Restul bolilor sistemului sanitar rămân nevindecate. Medicii, economiştii din spitale şi specialiştii în IT - mai scrie ROMÂNIA LIBERĂ - spun că informatizarea nu asigură şi un control riguros al cheltuielilor.
JURNALUL NAŢIONAL : "Coada umilinţei în numele sănătăţii". Casa de Asigurări de Sănătate a devenit instituţia programată să-i umilească din zori de zi pe solicitanţii de servicii medicale pe banii lor. După prăbuşirea sistemului informatic săptămâna trecută - continuă JURNALUL NAŢIONAL - sediile acestor instituţii sunt luate cu asalt, probă a birocraţiei care toacă timpul şi nervii românilor.
Pensiile militarilor, în presa zilei. Acestea mai mult cresc decât să scadă - scrie EVENIMENTUL ZILEI. Datele oficiale făcute publice ieri de minister nu indică cine ştie ce scăderi ale pensiilor militare în urma recalculării, ba dimpotrivă, arată creşteri.
Ziarul GÂNDUL notează că, în urma recalculării, este posibil ca statul să fie nevoit să cheltuiască mai mult cu pensiile militare întrucât ceea ce se ia de la pensiile mari nu ajunge să acopere majorarea pensiilor militare mici.
Şi totuşi - titrează ADEVĂRUL - "O pensie militară din trei scade în urma recalculării". Cele mai spectaculoase diminuări, între 5.000 şi 10.000 de lei, apar la câţiva magistraţi şi piloţi militari.
Altfel, ziarele de astăzi scriu despre bani. "Cele mai mari taxe locale sunt la malul Mării Negre" - anunţă ADEVĂRUL. Contribuabilii din judeţele Constanţa şi Tulcea, urmaţi de cei din Bucureşti, Cluj şi Iaşi, plătesc cel mai mult pentru apartamente şi terenuri.
"Băncile de la noi se pregătesc să dezgheţe creditarea" - crede EVENIMENTUL ZILEI. Doar că - observă specialiştii consultaţi de cotidianul bucureştean - "cererea" se află la pământ şi nu dă semne că s-ar îmbunătăţi prea curând.
Încheiem cu GÂNDUL şi tot la capitolul bani : "Au venit facturile la căldură pe decembrie" - titrează ziarul şi apoi face o trecere prin ţară. În Timişoara, gigacaloria e cu aproape 60% mai scumpă, la Iaşi factura pentru căldură reprezintă jumătate din salariul minim pe economie, la Oradea facturile cresc cu un milion de lei vechi. Cât despre Capitală, "la Bucureşti s-a scumpit frigul" - zice GÂNDUL. În case a fost, adică, mai frig decât anul trecut, pe facturi la căldură mai mari.