Revista presei centrale, 2 septembrie
Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, România Liberă şi Jurnalul Naţional.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 02 Septembrie 2011, 08:05
"Recolte mai mari, mâncare mai scumpă" - acesta este paradoxul lui 2011, pe care l-a descoperit ziarul Adevărul.
Anul acesta ne-a adus recolte peste aşteptări şi de o calitate superioară.
Cu toate acestea, preţurile alimentelor vor continua să crească, spun specialiştii.
Adaosurile intermediarilor, evaziunea şi faptul că exportăm ieftin şi importăm scump sunt motivele pentru care, şi în această toamnă, mâncarea se va scumpi.
Din Evenimentul Zilei aflăm "Cine se încălzeşte la iarnă cu ajutorul primarilor". Statul a tăiat subvenţia şi va suporta la iarnă doar o parte din valoarea facturii de căldură, în funcţie de venit. Potrivit unei grile aprobate de guvern, o familie va primi ajutor dacă are un venit maxim de 786 de lei/membru de familie, în timp ce o persoană singură poate cere ajutor autorităţilor doar dacă nu câştigă mai mult de 1.082 de lei pe lună. Eliminarea subvenţiei pentru gigacalorie a stârnit dispute aprinse printre edilii din toată ţara. Unii spun că vor încerca să-i ajute pe cei nevoiaşi, alţii ameninţă că vor închide robinetul subvenţiilor. Detalii - în ziar.
Pe cine mai plăteşte bietul contribuabil român aflăm din România Liberă, care publică, pe prima pagină, un articol despre consiliera de la Ministerul Transporturilor, descoperită recent că a fost în trecut condamnată pentru corupţie. Petronela Ţone a fost condamnată, în 2004, pentru că a luat mită de la o firmă de transporturi. Pe lângă funcţia de consilier ministerial, Ţone desfăşura, în particular, activitatea de examinator al şoferilor profesionişti. Secretarul de stat din minister, a cărui consilieră era femeia de 33 de ani, se încurcă în explicaţii - ba spune că era o simplă secretară , ba inspector de resurse umane. El a destituit-o în grabă de consiliera cu cazier, însă rămâne întrebarea fără răspuns cum a ajuns persoana să lucreze în structurile guvernului.
"Încă un consilier îl părăseşte pe Băsescu" - titrează Jurnalul Naţional. Consilierul prezidenţial pentru relaţia cu minorităţile Peter Eckstein Kovacs l-a anunţat pe preşedinte că demisionează, iar acesta i-a acceptat demisia. Motivul este diferendul în privinţa exploatării de aur de la Roşia Montană, consilierul pronunţându-se în mai multe rânduri împotrivă, în timp ce preşedintele susţine ferm proiectul. Demisia lui Eckstein se înscrie într-un rând lung de demisii de consilieri ai lui Traian Băsescu. În total 25 de oameni de încredere, la un moment dat, ai preşedintelui l-au părăsit.
Toate ziarele apărute astăzi îi aduc un ultim omagiu doctorului Alexandru Pesamosca, cel care a fost numit - după zeci de ani în care a salvat mii de vieţi - "îngerul copiilor". "Să repari un copil - păianjen care merge în patru labe, să-l faci biped, să alerge la tine, asta înseamnă fericire" - a spus odată chirurgul pediatru, care şi-a trăit viaţa în spital, alături de micii săi pacienţi. Cel mai cunoscut medic pediatru român, care a operat aproape 50 de mii de copii în lunga sa carieră, va fi înmormântat în curtea Spitalului "Marie Curie" din Bucureşti.
Invitat la masa Adevărului este astăzi artistul Tudor Gheorghe, care recomandă, citez: "Caşaloţii din politică trebuie fugăriţi". El deplânge faptul că modele pe care le are generaţia tânără de acum sunt ceea ce artistul numeşte "ţepuitorii". "Sunt oamenii care s-au pomenit cu bani, care au avut bani şi care au făcut afaceri după 1989. Startul a fost total nedrept, pentru că, după '89, ne-am aşezat la masa democraţiei, unii cu saci de bani, pe care-i aveau dinainte, şi alţii care n-au avut nimic." Iată cum vede Tudor Gheroghe clasa politică românească de azi, în a cărei reformare încă mai speră, citez: "în politică s-au aşezat, la început, câţiva indivizi care n-au mai vrut să plece. Le-a căzut bine, au ştiut şmecheriile şi n-au lăsat să urce tineretul care chiar voia să facă politică. Sunt destui tineri foarte buni, în toate partidele. Eu cred că ei ar putea să facă schimbarea, dacă ar avea în spatele lor generaţia următoare de tineri, care să-i „fugărească", adică concurenţa." Tudor Gheroghe crede că viitorul României este în întoarcerea celor plecaţi acum în străinătate, care au învăţat şi au văzut cum e dincolo.