Revista presei centrale, 2 septembrie
Articole din Gândul, Adevărul, Evenimentul Zilei, România liberă şi Jurnalul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 02 Septembrie 2010, 08:37
Puterea şi opoziţia sunt, în egală măsură, în atenţia ziarelor de astăzi, prin acţiunile anunţate de cele două tabere : remanierea guvernului, respectiv moţiunea de cenzură.
Emil Boc i-a întrebat, pe bază de chestionar, pe aleşii PDL pe cine să dea afară - titrează Gândul. Parlamentarii democrat-liberali nu se mai pot plânge acum că părerea lor asupra remanierii nu contează.
La subiect, Adevărul foloseşte un termen din aria sportului : "Remanierea, faza pe Parlament", iar Jurnalul Naţional comentează : "Unii dintre miniştrii de pe lista neagră s-au pus subit pe treabă sau au fost pârâţi la Boc".
Evenimentul Zilei avansează scenarii la subiectul "remanierea". Două planuri se vehiculează - scrie ziarul : al parlamentarilor - să pună tunurile pe Vladescu, al premierului - remaniere soft sau demisia sa.
România liberă notează, în pagina politică: "Şi stabilitatea guvernului Boc (remaniat sau nu), şi victoria opoziţiei depind de 21 parlamentari indecişi", articol cu care trecem, în revista presei, la întâlnirea de ieri a opoziţiei PSD-PC-PNL, în care depunerea unei moţiuni de cenzură în perioada următoare a devenit certitudine.
"Moţiunea uneşte opoziţia" - titrează Jurnalul Naţional. Dar, pentru reuşita moţiunii - observă şi Evenimentul Zilei, la fel ca şi România Liberă - opoziţia mai are nevoie de voturi în parlament. Evenimentul rezumă : "PNL şi PSD aşteaptă cu moţiunea după trădătorii puterii".
În fine, în situaţia în care o viitoare moţiune va trece, "Ponta şi Crin lucrează deja la un guvern de criză" - titrează Gândul şi continuă : "Nu s-au înţeles însă cine să-l conducă".
Alte subiecte în presa zilei. "Alimentele de bază se scumpesc artificial" - acuză Adevărul. An de an, după fiecare recoltă, procesatorii ies la rampă cu anunţuri privind majorarea preţurilor, motive se găsesc mereu. De aceasă dată avem - numără Adevărul : anul agricol slab, cotaţiile bursiere şi... seceta din Rusia.
Încheiem cu Jurnalul Naţional care constată că tot mai multe ministere şi organizaţii se laudă cu imaginea lor pe Internet, lansând cu surle şi trâmbiţe aşa-zisele "interfeţe prietenoase".
Până aici, e totul în regulă, suntem în pas cu vremurile, doar că - se amuză Jurnalul Naţional mai departe - site-urile instituţiilor sunt, de fapt, nişte pocnitori de râsul copiilor. Până şi liceenii reuşesc să le spargă fără prea mare efort.
Site-urile sunt vulnerabile şi la atacuri cu baloane de săpun, ceea ce spune mult despre priceperea celor care le-au construit, dar şi a celor care i-au angajat să le construiască. Deşi, în cazul acestora din urmă s-ar putea să fie vorba - nici o surpriză - şi de unele foloase, zise elegant comisioane...