Revista presei centrale, 2 februarie
Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei, Gândul şi Jurnalul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 02 Februarie 2010, 09:07
În lipsa unei teme care să domine actualitatea, ziarele de astăzi ies pe piaţă cu un mozaic de subiecte, de la traversarea crizei la poveşti simple ale unor oameni obişnuiţi.
"România a fost la un pas de o prăbuşire dură". România Liberă publică în prima pagină vorbele şefului misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, care consideră că modul în care ţara noastră a traversat criza reprezintă o poveste de succes. Asta aşa, în general, pentru că mai departe, în interviul acordat ziarului, Franks are şi nemulţumiri : omul spune că nu a găsit în programul de guvernare măsuri care să repornească motoarele economiei. Navigăm, aşadar, bine prin criză, numai că nu ştim încotro mergem.
De multe ori, însă, ne refuzăm singuri posibilitatea de a progresa. Titlu în Evenimentul Zilei: "Tinerii şcoliţi de stat cu milioane de euro, refuzaţi de sistem". Deşi guvernul a investit în specializarea lor în străinătate şase milioane de euro din bani publici, instituţiile le închid uşile în nas celor care ar fi putut reforma administraţia. Tineri specialişti şcoliţi şi apoi doriţi prin lume se întorc acasă, dar nu găsesc de lucru, pentru că, desigur, avem noi oamenii noştri.
Revenim la FMI şi învăţăturile sale cu ziarul Gândul, care explică "de ce se împrumută România". Pentru că avem 10 firme de stat datoare cu peste un miliard de euro. Numai din suma restantă la asigurările sociale a celor 10 companii - monitorizate de Fond - s-ar putea plăti peste 3 milioane de pensii medii, timp de o lună. Conduc în acest clasament Compania Huilei şi sectorul feroviar.
În Jurnalul Naţional am reţinut povestea din pagina pe care ziarul o intitulează "Special". Singurul român calificat la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Vancouver la patinaj artistic, Zoltan Kelemen spune că vrea să aibă şi el un salariu, să nu mai fie "omul nimănui". Zoltan primeşte de la club 500 de lei pe lună, şi nici ăia regulat. Campionul declară : "Nu mă interesează dacă am adidaşii rupţi, eu vreau să fac performanţă". Şi mai spune Zoltan Kelemen ceva trist, dar foarte adevărat : "Fotbalul nu mai este de mult sport la noi, în România, şi totuşi în el se investesc o grămadă de bani".
Să ne bucurăm, pentru final, de succesul actorului Dragoş Bucur, aşteptat - notează România Liberă - ca o vedetă la Festivalul de film de la Berlin.
Şi să ne bucurăm şi de ce scrie prestigioasa publicaţie Variety despre România cinematografică a ultimilor ani. Zice aşa, că suntem "cea mai grozavă naţiune a momentului în circuitul festivalurilor de film". Cinstit vorbind, s-ar putea să aibă mare dreptate americanii de la Variety.