Revista presei centrale, 19 octombrie
Articole din Adevărul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, România Liberă şi Gândul.
Articol de Mihaela Mihai, 19 Octombrie 2010, 08:16
Şefii de finanţe s-au mai înmuiat, scrie Gândul.
Stimulentele se dau şi în judeţele unde nu s-a făcut planul.
Ziarul scrie că unitate, unul din sloganurile des scandate de protestatarii de la finanţe, săptămâna trecută, a fost transpus de unii lideri sindicali în sintagma "caracterul social de repartizare a stimulentelor".
Şi oficialii şi-au adaptat discursul.
Un exemplu pentru Gândul este preşedintele ANAF, care a declarat luni că un şofer merită stimulente, dacă a participat direct la o activitate a Fiscului şi "poate a muncit câteva nopţi".
Din Jurnalul Naţional citim că protejaţii ministrului educaţiei, Daniel Funeriu, primesc stimulente de sute de milioane.
Jurnalul scrie că unii din angajaţii ministerului primesc, pe lângă salarii de câteva zeci de milioane, şi prime consistente, unele de peste 150 de milioane de lei vechi lunar.
Este cazul, adaugă publicaţia, al unor salariaţi de la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar.
România Liberă dezbate un raport al Băncii Mondiale şi se întreabă de ce a rămas România în urmă.
În domeniul educaţiei, trei ar fi motivele principale, învăţământ de slabă calitate, politizarea excesivă şi stagnarea descentralizării, iar în ceea priveşte adminstraţia publică pentru că există o fractură între politici şi finanţare, dar şi pentru că deciziiile se iau pe genunchi ( în lipsa unei planificări în avans).
Guvernul şi opoziţia îşi vor încerca forţele săptămâna viitoare, mai anunţă România liberă.
Este vorba de votul asupra moţiunii de cenzură depuse luni de partidele din opoziţie, iar liderii PSD şi PNL sunt încrezători că vor reuşi.
România liberă scrie că Emil Boc păstrează UDMR cu legea educaţiei.
La rândul său, Evenimentul Zilei anunţă că premierul combate moţiunea cu banii restanţi pentru parlamentari.
Spania nu crede că România este pregătită pentru Schengen, titrează Adevărul.
După Franţa şi Italia, acum şi Spania se arată îngrijorată de intrarea României în spaţiul Schengen.
Motivul principal - corupţia.
Declaraţiile au fost făcute chiar în ajunul vizitei ministrului român de externe în peninsula Iberică, notează Adevărul, în timp ce Evenimentul Zilei scrie că şi Olanda ar putea ridica un obstacol în calea României spre Schengen.
România văzută prin ochii lui Vântu, titrează pe prima pagină Adevărul, pentru care transcrierea convorbirilor telefonice din dosarul lui Sorin Ovidiu Vantu tradeaza reţeaua prin care încerca să controleze totul: politică, afaceri, presă.
Ziarul mai scrie că în ziua alegerilor prezidenţiale de anul trecut, Vîntu era convins că Mircea Geoană este câştigătorul.
Firele lui Vântu, întinse peste România, titrează şi Evenimentul Zilei, care vorbeşte de o aşa numită hartă relaţională pe care omul de afaceri a vrut să o construiască.
Potrivit unor documente aflate la dosar şi citate de Eveniment, pe lista celor contactaţi de Sorin Ovidiu Vântu ar apărea şi unii politicieni.
Este citat şi numele lui Verestoy Attila, care are şi o reacţie pentru publicaţie - "Nu cred că cineva din elita politică a putut evita un contact cu SOV".
Gândul se întreaba de ce au ajuns in dosarul lui Vîntu înregistrări care nu au legatură cu ancheta legată de fuga din ţară a lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare.
Surse judiciare apropiate anchetei au declarat pentru publicaţie că legea de procedură penală nu prevede interdicţia de a depune la dosar toate înregistrările efectuate, fiind la latitudinea procurorului de caz însă să aprecieze ce este şi ce nu este util soluţionării cauzei.
Legea prevede însă că toate înregistrările trebuie păstrate - chiar dacă nu sunt folosite ca probă în instanţă.