Revista presei centrale, 19 mai
Articole din Gândul, Adevărul, România Liberă, Evenimentul ZIlei şi Jurnalul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 19 Mai 2010, 09:40
Mitingul programat astăzi în Piaţa Victoriei ţine prima pagină în presa de la Bucureşti.
"Miting gigantic astăzi în Piaţa Victoriei" - titrează Gândul. Confederaţiile sindicale pariază pe 60.000 de participanţi. Aceeaşi cifră apare şi în Jurnalul Naţional. Profesorii, studenţii, poliţiştii, pensionarii, medicii şi alte categorii sociale sau profesionale participă la mitingul de la Bucureşti.
Printre ei şi 100 de mineri care vin în Capitală - scrie Adevărul - ca să anunţe greva generală. Cei care încă mai au un loc de muncă în subteran primesc salarii mizere, mai mici decât ale femeilor de serviciu de prin ministere.
Două ziare - România Liberă şi Evenimentul Zilei - spun despre mitingul de astăzi că este politizat. România Liberă scrie că reporterii săi au sunat pe la filialele PSD din ţară, s-au dat drept sindicalişti şi au cerut sprijin ca să ajungă la Bucureşti. În unele cazuri l-au primit. Mai multe filiale locale PSD - rezumă ziarul - au pus umărul la organizarea mitingului.
Şi Evenimentul Zilei zice că, în unele judeţe, social-democraţii au ajutat cu transportul sindicaliştilor la Bucureşti. Nu în calitate de membri de partid, ci deghizaţi în cetăţeni nemulţumiţi.
Cele două ziare (Evenimentul Zilei şi România Liberă) au însă un set de critici ferme şi pentru guvernanţi. "Statul bagă mâna în buzunarul viitorilor pensionari" - scrie Evenimentul Zilei despre reducerea contribuţiei pentru pensiile private obligatorii, anunţată de ministrul de la finanţe. România Liberă, pe altă temă : "Statul râvneşte la donaţiile de două procente din impozite către organizaţiile neguvernamentale".
Ziarele de astăzi scriu şi despre declaraţiile de ieri ale guvernatorului BNR, pe care îl citează chiar din titluri. Jurnalul Naţional : "Isărescu - Opriţi risipa bugetară!". Gândul : "Într-o lună statul are venituri să-şi acopere cheltuielile doar pentru 20 de zile". Şi, în fine, România Liberă : "Dacă nu reducem cheltuielile ne întoarcem la situaţia din anii '90, când leul se deprecia de pe o zi pe alta".
Încheiem oarecum în context - adică tot despre banii care nu mai ajung - cu Adevărul. Ziarul constată (nicio surpriză...) că românii care muncesc în străinătate sunt şi ei puternic afectaţi de criză. "Nu mai vin bani din Italia şi Spania" - titrează Adevărul. Adică vin - nuanţează, mai jos, ziarul - doar că sunt din ce în ce mai puţini.