Revista presei centrale, 19 ianuarie
Articole din Evenimentul Zilei, România Liberă, Gândul, Jurnalul Naţional şi Adevărul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 19 Ianuarie 2011, 07:38
"Băsescu vrea anti-corupţie electorală pe bani statului" - titrează Evenimentul Zilei.
Preşedintele susţine că politicienii ar fi decuplaţi de clientelă dacă sponsorizările de campanie ale acesteia ar fi înlocuite cu finanţări de la bugetul de stat.
Traian Băsescu a propus ca toţi candidaţii la locale şi parlamentare să aibă alocată aceeaşi sumă de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor de campanie.
La rândul său, Gândul a calculat "cât costă ideea lui Traian Băsescu de a da 11.600 de euro de la buget pentru candidaţii la parlamentare şi locale".
Din calculele ziarului, doar campania pentru candidaţii la alegerile parlamentare va costa peste 20 de milioane de euro.
Situaţia se complică la alegerile locale, pentru că există foarte mulţi aleşi locali din partide neparlamentare sau independenţi. În 2008, de exemplu, au participat 362.000 de candidaţi.
Preşedintele nu a precizat dacă ar trebui suportată tot de stat şi campania electorală a candidaţilor independenţi sau din formaţiuni neparlamentare.
"O aberaţie - campanie pe bani publici" - este opinia ziarului Adevărul, care argumentează astfel: "ideea finanţării de la buget a campaniei electorale ar putea costa statul sume uriaşe, în condiţiile în care numărul candidaţilor poate fi nelimitat."
"Spaima satelor: taxa pe pârloagă" - titrează tot Adevărul.
"Miza proiectului de lege conceput de Ministerul Agriculturii care prevede o amendă de 400 de lei pentru terenurile nelucrate este de a readuce pământurile în circuitul agricol.
Peste un milion de hectare stau nelucrate de câţiva ani.
Fermierii şi oamenii de afaceri consideră că „taxa pe pârloagă“ este o măsură greşită şi că supraimpozitarea terenurilor nelucrate ar fi fost o soluţie mai eficientă.
"Pacienţii mor, medicii revin la post. Sistemul de sănătate rămâne cu restanţe în rezolvarea civilizată a unor probleme-cheie" - este concluzia la care au ajuns jurnaliştii de la România Liberă, după ce prezintă mai multe cazuri de medici suspendaţi de Colegiul medicilor pentru erori medicale şi care, ulterior, şi-au recăpătat dreptul de practică în instanţă.
"Sunt mulţi medici care au fost repuşi de instanţă în funcţie, pentru că organele noastre administrative, mai ales conducerile spitalelor care sunt de regulă puse pe criterii politice, nu prea respectă dreptul muncii.
"Cred că sunt pe propria moşie şi dispun cum vor", spune doctorul Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor.
Jurnalul Naţional preia un articol al renumitului ziar american Washington Post, în care România este descrisă ca o ţară nostalgică după comunism, în care cetăţenii duc dorul unui erou la care să se poată raporta.
"Astăzi, când noul stat membru al Uniunii Europene se confruntă cu un haos economic şi mărirea decalajului dintre bogaţi şi săraci, din ce în ce mai multe persoane încep să-şi amintească nu de problemele din ultimii ani ai regimului Ceauşescu, ci de timpurile în care, în schimbul obedienţei, regimul său le oferea strictul necesar" - scrie cotidianul de peste ocean, care remarcă faptul că Valentin Ceuaşescu, fiul fostului dictator comunist, "este privit pozitiv de români.
"Oamenii au început să vină la mine să să spună de ce nu candidezi la preşedinţie?" - a declarat Valentin Ceauşescu pentru Washington Post.
"Baricada anticomunistă a mai pierdut un erou: Cristian Paţurcă" - titrează Evenimentul Zilei.
De altfel, despre dispariţia celui care a însufleţit cu muzica sa mişcarea anti-comunistă din Piaţa Universităţii scriu toate ziarele apărute astăzi.
Autorul "Imnului golanilor", s-a stins ieri, la doar 46 de ani.
Una dintre dorinţele artistului, exprimate în timpul vieţii, a fost aceea ca, atunci când va muri, să fie incinerat, iar cenuşa să-i fie împrăştiată în Piaţa Universităţii.
Prietenii îi vor respecta dorinţa.