Revista presei centrale, 18 mai
Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Adevărul.
Articol de Mirela Ursachi, 18 Mai 2012, 07:26
Efectele deprecierii leului asupra creditelor personale, măsurile pe care Poşta Română le are în vedere pentru evitarea falimentului şi propunerile pentru proiectul noii Legi a Sănătăţii - sunt câteva dintre subiectele ziarelor de astăzi.
"Cum te arde la credit căderea leului" dezvăluie Evenimentul Zilei.
Deprecierea leului îi va costa pe românii îndatoraţi în euro câteva sute de lei în plus pe an la rată - susţine autorul articolului.
Publicaţia citează opinia specialiştilor, care apreciază că persoanele cu venituri în lei şi credite în euro ar mai putea avea de suferit şi lunile viitoare, deoarece moneda naţională va continua să se deprecieze.
"Poşta Română, între concedieri şi timbrul falimentului" - comentează Jurnalul Naţional şi adaugă:
"Consiliul de Administraţie al Poştei Române urmează să discute azi planul de restructurare pentru evitarea falimentului, care prevede o nouă organigramă, destituirea a 100 de directori şi concedierea a peste 1.000 de salariaţi TESA".
Cotidianul expune explicaţiile ministrului Comunicaţiilor, Dan Nica, pe acest subiect şi menţionează care sunt criteriile de care se va ţine cont pentru aplicarea planului de restructurare.
"Noua filozofie în Sănătate: te asiguri pentru cancer, nu pentru răceală!" - titrează România Liberă, referitor la proiectul noii Legi a Sănătăţii, care vizează o schimbare majoră de abordare a asigurărilor în domeniu.
Deşi nu a fost definitivată lista serviciilor medicale care nu vor mai face parte din pachetul de bază, ministrul de resort, Vasile Cepoi, a lăsat să se înţeleagă că statul ar urma să deconteze mai degrabă serviciile şi medicamentele scumpe decât pe cele utilizate sporadic, precum siropul de tuse sau analgezicele.
Ziarul detaliază care sunt costurile cu medicamentele compensate şi gratuite şi precizează că, dintr-un raport realizat de experţi britanici, reiese că sistemul românesc de sănătate îşi permite de fapt doar 30 la sută din totalul acestora.
Despre Noua Lege a Sănătăţii scrie şi Adevărul, însă din perspectiva altor posibile prevederi, precum "Taxa pe fast-food şi pe bere".
Măsura urmăreşte diminuarea găurilor financiare din sistemul medical şi îmbunătăţirea stării de sănătate a românilor - spune ministrul Cepoi.
Publicaţia dă exemple de alte ţări unde este aplicată o taxă similară şi expune argumentele pro şi contra unui astfel de demers.