Revista presei centrale, 18 ianuarie
Articole din România Liberă, Adevărul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi Gândul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 18 Ianuarie 2010, 07:52
"Crime comise cu sadism, în regia lui Sergiu Băhăian" - titrează Jurnalul Naţional; "Sergiu Băhăian, finanţator al "Asfalt tango" şi regizor de asasinate" - este titlul din Evenimentul zilei; "Îngropaţi de vii la comanda escrocului Băhăian - Gruparea fostului patron al jocului piramidal al "Sabina product" este acuzată de asasinate odioase împotriva partenerilor de afaceri" - scrie şi România Liberă; "Criminalul prietenos - Sergiu Băhaian avea 1.600 de amici pe Facebook" - a descoperit Gândul. "Moarte contra bani: reţeta Băhăian - formezi escroci, apoi îi ucizi" - titrează la rândul său Adevărul.
Acuzat că ar fi comandat patru crime în stil mafiot, afaceristul Sergiu Băhăian a fost arestat preventiv, aseară, pentru 29 de zile. În timp ce el a fost reţinut doar pentru o serie de infracţiuni economice şi condus în arestul Poliţiei Ialomiţa, doi apropiaţi ai săi erau încarceraţi la Constanţa pentru fapte oribile: au ucis patru persoane - pe unele dintre ele îngropându- le de vii sau aruncându- le în Dunăre.
Cei doi asasini - Valentin Şlepac şi Adrian Grigoraş - au declarat că au comis faptele la ordinele „bossului Sergiu”. Dincolo de acţiunile desprinse parcă din filmul „Naşul”, Sergiu Băhăian afişa, pentru cei care-l cunosc, un aer de artist iubitor de frumos, cu studii de Regie şi care nu se ferea să investească în cultură. Surse din lumea sportului spun că, pe lângă showbiz, Sergiu Băhăian „a ţepuit” şi clubul de fotbal Gloria Buzău, pe care l-a preluat doar pe hârtie, fără a investi un leu.
De remarcat succesul poliţiei şi al DIICOT din Constanţa şi Slobozia, care i-au prins pe cei doi criminali plătiţi, care până la urmă şi-au dat patronul în vileag. Potrivit anchetatorilor, Băhaian şi complicii săi „au constituit un grup infracţional organizat, în care i-au cooptat şi pe cei care acum sunt victimele lor, împreună cu care au înfiinţat peste 40 de firme. în încercarea de a acoperi activităţile infracţionale şi componenţa grupului organizat la vârf, după ce victimele au cerut mai mult decât li s-a dat.
Unii dintre cei implicaţi în aceste afaceri dubioase au mai fost arestaţi şi cercetaţi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, dar instanţele de judecată i-au eliberat."
În Evenimentul zilei puteţi citi despre viziunea ministrului finanţelor, Sebastian Vlădescu, privind impozitul pe avere. Este vorba de fapt despre o nouă formă a impozitului pa casă şi teren, care să fie aplicată la vaoarea reală a proprietăţilor. Sunt vizaţi în primul rând cei care îşi etalează bogăţia. Taxa nu îi va afecta şi pe românii cu venituri mici, asigură ministrul finanţelor.
Cum combat criza administraţiile locale, aflăm din România Liberă. Deşi au reclamat în stânga şi în dreapta că nu le ajung banii pentru utilităţi, pentru salarii ori pentru "marile lucrări" destinate comunitaţii, pe lista priorităţilor primăriilor şi ale unor consilii judeţene se află, în 2010, investiţii masive în fotbal şi în propria imagine, in dotari de lux, in fantani arteziene de zeci de mii de euro."
Cronica română are previziuni sumbre în legătură cu viitorul: alte două sute de firme ar putea fi închise în acest an, rata şomajului se îndreaptă vertiginos spre două cifre, iar sindicatele din administraţie se pregătesc deja de proteste.
Adevărul face o listă a facultăţilor cu şomaj garantat. România produce anual mii de licenţiaţi în domenii de care piaţa muncii nu mai are nevoie demult. Metalurgia, Siderurgia, Petrochimia au dispărut rând pe rând ca ramuri industriale în tranziţia românească, însă facultăţile de profil au continuat să scoată absolvenţi pe bandă rulantă.
Şi mai complicată este situaţia aboslvenţilor de drept, prea mulţi în fiecare an, dar care ajung pe o piaţă deja arhiplină. O situaţie paradoxală este cea a celor care ies din facultate, anul, cu miile, specialişti în ecologie: cu toate problemele de mediu pe care le avem, pentru aceştia nu există o piaţă a muncii.