Revista presei centrale, 18 februarie
Articole din Evenimentul Zilei, Gândul, România Liberă, Adevărul şi Jurnalul Naţional.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 18 Februarie 2011, 07:29
"De ce statul român este un prost administrator" - aflăm dintr-o analiză pe care o propune EVENIMENTUL ZILEI. În spatele sintagmei "management neperformant" se ascund, de fapt, traseismul politic şi corupţia. Majoritatea companiilor cu capital de stat din domeniile-cheie ale economiei înregistrează pierderi de mulţi ani. După instalarea unui nou guvern, de obicei urmează o schimbare la vârful multora dintre aceste companii şi, în acest fel, cercul vicios rămâne neatins. Soluţia pe care o propun autorii articolului: "descăpuşarea poate avea loc doar dacă vor fi aduşi directori noi din domeniul privat, pe bază de competenţă în management."
Şi apropo de cum sunt conduse societăţile de stat: în ROMÂNIA LIBERĂ, o fotografie pe jumătate din prima pagină, cu nişte maldăre de pământ, susţine titlul următor: "Aşa arată autostrada A2", mai exact bucata de autostradă care va lega Cernavodă de Constanţa şi care ar trebui să fie gata în 4 luni, potrivit asigurărilor date de Ministerul Transporturilor. În prezent, doar zece muncitori şi trei excavatoare lucrează pe acest şantier.
"Sindicaliştii se toarnă între ei la Parchet" - titrează EVENIMENTUL ZILEI. Lideri sindicali din poliţie şi vamă s-au acuzat nu doar de corupţie, ci şi că ar fi golit vistieriile organizaţiilor. Acuzaţiile s-au transformat în dosare penale. Ziarul citat îşi pune la curent publicul cu toate încrengăturile mai mult sau mai puţin dubioase dintre aceşti lideri sindicali, mai mult sau mai puţin celebri.
ADEVĂRUL aduce în atenţia cititorilor săi numărul mic de locuri pe care îl oferă grădiniţele bucureştene. "20 de mii de copii nu vor avea loc la grădiniţă la toamnă, după ce anul acesta peste 9 mii de cereri de înscriere nu au putut fi satisfăcute. Potrivit inspectorului şcolar general, oricum ar fi în plus peste 12 mii de copii, datorită bunăvoinţei educatoarelor de a primi mai mulţi copii în grupă. Soluţia pentru părinţi rămân bonele şi grădiniţele particulare. Dacă însă la o grădiniţă cu program prelungit de stat părinţii plătesc aproximativ 400 de lei, la una particulară preţul se triplează. Situaţia din Bucureşti se regăseşte în majoritatea oraşelor mari. Din păcate, Ministerul Educaţiei nu consideră o prioritate învăţământul timpuriu, de aceea nici nu are vreun plan de dezvoltare a grădiniţelor - constată ADEVĂRUL.
Un reportaj exclusiv în JURNALUL NAŢIONAL, realizat de un reporter sub acoperire, care a stat printre hoţii români, dezvăluie cum operează aceştia în ţările din vestul Europei. Patru zile a locuit reporterul împreună cu o gaşcă de hoţi. Aceştia fură în mod special portofele, dar mai sparg şi câte o casă care le atrage atenţia sau fură aur de pe tarabe. Nici magazinele nu sunt ocolite. Uneori îşi plătesc chiria cu bunurile furate. Toate detaliile în ziar.
Revenim la ADEVĂRUL, care o pune faţă în faţă pe Elena Udrea, ministrul Turismului - care a proclamat, ieri, într-o conferinţă de presă ieşirea din criză a turismului românesc - cu datele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România, potrivit cărora, anul trecut, vânzările de servicii turistice au scăzut cu 15 la sută faţă de 2009 - doar pe litoral s-au înregistrat scăderi de 18% - şi s-au închis peste 10 la sută din agenţiile de turism. Şi asta vine după ce şi în 2009 turismul a înregistrat pierderi serioase faţă de 2008.
Din GÂNDUL aflăm însă, că ministrul Turismului are în plan să dubleze numărul turiştilor străini în România. Citez din ziar: "Îngerii păzitori", "Ne pasă", "România îţi urează bun venit", 20 de atracţii de top şi 10 circuite de top reprezintă principalele "tactici" cu care ministrul Elena Udrea vrea să dubleze, în patru ani, numărul de turişti străini. Povestea cu îngerii păzitori se adresează turiştilor foarte bogaţi, dispuşi să plătească pentru a avea în permanenţă la dispoziţie personal care se ocupe numai de ei. Sunt aşteptaţi mai ales ruşi, nemţi şi japonezi.