Revista presei centrale, 17 martie
Articole publicate în Jurnalul Naţional, Adevărul, România Liberă şi Evenimentul Zilei.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 17 Martie 2010, 07:31
"Preţul gazelor, pericol de explozie" - avertizează ADEVĂRUL. "Dacă tarifele la gaze nu vor creşte treptat, populaţia va suferi mai târziu un şoc al preţurilor", spune şeful E.ON Gaz România. „Gazele din import s-au scumpit semnificativ, cu 15% în 2009, iar pentru anul acesta se aşteaptă o nouă creştere de 10-15%. În schimb tarifele pentru populaţie au fost ţinute în jos din cauza perioadelor electorale succesive. Din punct de vedere economic şi metodologic, de la 1 aprilie ar trebui să fie o creştere de peste 17% - consideră şeful companiei de gaze.
Din EVENIMENTUL ZILEI, vă puteţi informa despre noua reformă a învăţământului românesc. Noua lege a educaţiei prevede un examen de evaluare a cunoştinţelor în clasa a şasea şi ajutor de la stat pentru copiii săraci care vor să meargă la liceu. De asemenea, se promite o programă aerisită, exemene care să cumuleze mai multe materii şi un nou tip de formare a cadrelor didactice.
ROMÂNIA LIBERĂ dezvăluie o situaţie pe care o califică drept abuz: înalţii demnitari au la dispoziţie fonduri speciale pe care le împart după bunul plac. Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a cheltuit 58.450 lei pentru "cazuri sociale", iar preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a dat aproape 180.000 lei tot pentru acelaşi lucru, astfel încât în 2009 mai bine de jumătate din fondurile aflate la dispoziţia lor au fost împărţite angajaţilor bolnavi sau celor "care au avut un necaz în familie". Pe anul acesta, campionii fondurilor bugetare aflate la bunul plac sunt preşedinţia şi Consiliul Superior al Magistraturii.
În "Centrul Istoric al Bucureştiului, s-au îngropat degeaba milioane de euro" - titrează JURNALUL NAŢIONAL. A fost încheiat un contract în valoare de 20 de milioane de euro cu o firmă spaniolă pentru refacerea străzilor, plus alte 10 milioane de euro pentru conservarea şi punerea în valoare a vestigiilor istorice. Lucrările au fost începute în 2006 şi trebuiau să fi încheiate în 2008. În plan erau 14 străzi, însă în patru ani s-a intervenit doar pe patru artere, şi acestea făcute prost. Acum, Primăria Capitalei se vede nevoită să reia licitaţia pentru reabilitarea zonei - alte zeci de milioane de euro.
"Elena Udrea a trimis bugetul Turismului spre destinaţii portocalii" - titrează săptămânalul ACADEMIA CAŢAVENCU. Anul trecut, ministrul în cauză a reuşit să direcţioneze 40 de milioane de euro mai ales către administraţiile locale conduse de PDL-işti. Anul acesta istoria se repetă: pe lista cu proiecte de turism aprobate se află 27 de administraţii locale şi 10 consilii judeţene ale PDL, cele ale opoziţiei fiind, desigur, în inferioritate. Şi tot în ACADEMIA CAŢAVENCU, găsiţi un kit de sfaturi practice despre cum să ieşi viu dintr-un spital din România, din care am spicuit: "tehnica înfiptului la buzunarul de la halat e primul lucru care îşi asigură supravieţuirea, apoi să ai la tine cât mai multe bancnote de 5 şi 10 lei, să eviţi pe perioada internării să mergi la budă şi la duş, iar mâncarea s-o primeşti de acasă."