Revista presei centrale, 17 iulie
Articole din Adevărul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Cotidianul şi România Liberă.
Articol de Mirela Ursachi, 17 Iulie 2012, 06:58
"Liderii USL au făcut pasul înapoi" - titrează Adevărul, referitor la decizia preşedintelui interimar, Crin Antonescu, de a promulga Legea referendumului în forma avizată de CCR, care prevede că rezultatul scrutinului din 29 iulie va fi valabil doar dacă la urne se vor prezenta 50 la sută plus unu dintre alegătorii cu drept de vot.
Publicaţia expune argumentele lui Crin Antonescu pentru această hotărâre, ce a fost luată după consultări cu premierul Victor Ponta şi cu şefii Camerelor Parlamentului, şi precizează că s-a convenit ca în sesiunea extraordinară a Legislativului să fie pusă în acord ordonanţa cu decizia Curţii Constituţionale.
Adevărul mai comentează că "liderii USL par să fi renunţat la varianta unui referendum care să dureze două zile şi cel mai probabil scrutinul se va desfăşura după un program extins".
Acelaşi subiect şi în Jurnalul Naţional, care sub titlul "Referendum de o zi cu program prelungit" aduce în atenţie opiniile membrilor USL în privinţa găsirii unei soluţii pentru durata pe care vor fi deschise secţiile de votare, în contextul solicitării formulate de unele sindicate şi patronate pentru ca referendumul să se desfăşoare pe parcursul a două zile, argumentul principal fiind legat de faptul că este perioada concediilor.
Autorul articolului expune variantele vehiculate în acest sens, precum şi argumentele aduse de autorii declaraţiilor şi menţionează că, de cealaltă parte, PDL subliniază că nu va recunoaşte un referendum la care nu participă 50 la sută plus unu dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale şi care durează mai mult de o zi.
Evenimentul Zilei scrie despre "Efectul crizei politice: tot mai mulţi români nu-şi pot plăti rata" şi notează la cauze deprecierea puternică a leului pe care o pune pe seama situaţiei politice interne. Ziarul prezintă estimări ale unor economişti, potrivit cărora "ponderea creditelor neperformante în totalul împrumuturilor va creşte".
"Litoralul românesc este cel mai ieftin" spune România Liberă şi analizează "de ce nu vin totuşi turiştii străini".
Cotidianul adaugă că, "deşi litoralul autohton este pe locul doi în topul celor mai ieftine destinaţii din Europa, slaba promovare şi infrastructura proastă plasează România în rândul celor mai mai puţin vizitate ţări.
De asemenea, România Liberă face o comparaţie a costurilor pentru o zi de vacanţă în diferite destinaţii, inclusiv pe litoralul românesc.