Revista presei centrale, 17 ianuarie
Articole din Evenimentul Zilei, România Liberă, Gândul, Jurnalul Naţional şi Adevărul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 17 Ianuarie 2011, 07:52
"De astăzi, şoferii români încep lupta cu benzinăriile şi, timp de trei zile, nu-şi vor alimenta maşinile, nemulţumiţi de preţul carburanţilor.
"Astfel - speră şoferii - cei care conduc companiile petroliere vor înţelege că preţurile carburanţilor sunt "exagerate" - scrie Evenimentul Zilei.
"Mişcarea de rezistenţă la pompe" - titrează şi Jurnalul Naţional.
Boicotul benzinăriilor programat timp de trei zile, începând de astăzi, a fost precedat în week-end de blocarea mai multor staţii de benzină din marile oraşe de cumpăratori care au plătit cu kilograme de mărunţiş.
Ziarul trece în revistă cum s-a desfăşurat protestul faţă de scumpirile succesive ale carburanţilor în mai multe oraşe.
Şi, apropos de preţul mare al carburanţilor, România Liberă scrie că "şoferii români au terminat de plătit "ratele" la Bancorex" ale Companiei Petrom.
În 1997, statul a preluat la datoria publică creditele pe care Petrom le luase de la Bancorex. Apoi, din 2000, s-a încasat de la cumpăratori câte un cent în plus, la fiecare litru de benzină. Deşi datoria a fost acoperită din octombrie 2010, statul continuă să încaseze, fără explicaţii, taxa de un cent pe litru - dezvăluie ziarul.
Gândul scoate la lumină afacerea statului din impunearea obligativităţii cauciucurilor de iarnă.
Potrivit unui proiect de ordonanţă al Ministerului Transporturilor, de la 1 noiembrie anul acesta posesorii a peste 4,2 milioane de vehicule din România vor fi obligaţi să plătească echiparea pentru iarnă a maşinilor.
După vânzarea anvelopelor nu vor câştiga doar producătorii, ci şi statul, care va aduce nu mai puţin de 445 de milioane euro la buget numai din TVA - acest calcul este prezent în însăşi nota de fundamentare a ordonanţei, citată de ziar.
Adevărulatrage atenţia asupra agresivităţii în creştere în societatea românescă, apreciind că "România tinde să devină Estul sălbatic al Europei".
Într-o singură noapte - sâmbătă spre duminică - au avut loc patru agresiuni cu arme de foc. Din două cazuri au rezultat doi morţi, iar după un jaf armat asupra unei săli de jocuri din Galaţi, o pagubă de 40 de mii de lei.
Jurnalul Naţional trage un semnal de alarmă: "O pădure seculară din Ceahlău îşi aşteaptă sfârşitul".
"O inginerie financiară pusă la cale de un primar din Neamţ şi un afacerist de renume din Bacău vor păgubi Ceahlăul de aproape 33 de hectare de pădure.
"Justiţia pune şi ea umărul prin termenele pe care le dă în procesul prin care se încearcă stoparea tăierii acestei păduri din vecinătatea Parcului Naţional Ceahlău" - susţine ziarul.
O veste bună despre protecţia mediului aduce România Liberă, potrivit căreia "Autorităţile promit investiţii pentru litoralul atacat de eroziune.
"Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral vrea să obţină 100 de milioane de euro bani europeni pentru salvarea plajelor româneşti, supuse de câteva zeci de ani unui proces continuu de eroziune.
"Dacă nu se iau măsuri, plaja de la Mamaia va dispărea aproape în întregime în următorii 20 de ani. Acest plan al autorităţilor este deocamdată în fază de proiect" - să sperăm că nu va rămâne aşa!
Din România Liberă puteţi afla ce aduce nou Muzeul Satului din Capitală, după extindere.
"Şcoală, han tradiţional, ateliere şi o uliţă a minorităţilor vor fi punctele de atracţie ale noii secţiuni a Muzeului Satului ce va fi inaugurată în primăvară.
"Potrivit directorului instituţiei, la biserica de secol 18 din noua aripă s-ar putea oficia slujbe de căsătorie."