Revista presei centrale, 16 iulie
Articole din Gândul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 16 Iulie 2010, 09:15
Ziarele de astăzi comentează cele mai noi declaraţii ale guvernatorului Băncii Naţionale (care nu admite ca rezerva valutară să finanţeze deficitul) şi ale prim-ministrului României (despre reducerile de posturi din Executiv).
"Rezerva BNR nu este pentru pensii" - titrează Jurnalul Naţional. Din ce în ce mai vizibil în ultima perioadă, guvernatorul Mugur Isărescu a explicat ieri că, deşi cerută de unii parlamentari, această mişcare nu este posibilă.
Băncile centrale din UE nu pot finanţa cheltuielile guvernelor; în plus, consumarea rezervei valutare nici nu ar face bine credibilităţii României.
Şi Evenimentul Zilei notează că Isărescu consideră ciudată propunerea anumitor politicieni ca deficitul să fie finanţat din rezervele financiare. "Partidele politice să-şi ia consilieri juridici - a spus ieri guvernatorul - aşa cum noi, la bancă, avem cel puţin un consilier de aritmetică".
Ajunşi astfel în domeniul politicului, ziarele scriu astăzi despre restructurările anunţate de guvern în propriul aparat. Adevărul: Executivul a demis 35 de subprefecţi şi 17 secretari de stat, dar a inaugurat şi o nouă specie - traseistul guvernamental. Mulţi dintre oamenii demişi au locuri calde în alte ministere.
În pagina sa de reportaj, Gândul pleacă astăzi la cumpărături şi constată că, mai sărac, românul de hipermarket a dat năvală în pieţe, fenomen pe care ziarul îl descrie astfel : de la căruciorul de cumpărături înapoi la paporniţă. Chiar şi aşa, cu această nouă categorie de cumpărători selecţi, deşi pieţele sunt pline-ochi, majoritatea clienţilor cumpără foarte puţin.
Altfel, în ziarele de astăzi mai aflăm (din România Liberă) despre cum e pe cale de dispariţie, la şcoală, catalogul de carton. Catastifele clasice în care profesorii trec notele elevilor ar putea fi înlocuite cu softuri specializate - cataloage computerizate, cu cheie electronică şi parolă.
Sistemul funcţionează la un liceu din Iaşi, în paralel, e drept, cu cataloagele clasice. Este mai simplu, mai sigur, iar părinţii pot afla despre cum învaţă (sau nu învaţă) copiii lor comod, acasă, în fotoliul din faţa calculatorului, cu două-trei apăsări de tastatură.
Calculatorul care ne-a invadat existenţele scoate la pensie, iată, chiar şi şedinţele cu părinţii.