Revista presei centrale, 16 decembrie
Articole din Gândul, Evenimentul Zilei, Adevărul şi Jurnalul Naţional.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 16 Decembrie 2010, 07:29
"Băncile care au încălcat legea câştigă jocul ordonanţei creditelor" - titrează Gândul pe prima pagină.
Ordonanţa creditelor populaţiei se apropie din ce în ce mai mult de forma cerută de oficialii FMI şi cei ai Comisiei Europene, care nu au fost de acord cu aplicarea ei şi la împrumuturile vechi.
Aşa că ieri, deputaţii din Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci au decis că ordonanţa creditelor se aplică doar pentru împrumuturile noi.
Legea rămâne însă să fie dezbătută de plen.
"Băncile au învins clienţii în Parlament" - titrează şi Adevărul.
"Pentru creditele vechi se va aplica în continuare comisionul de rambursare anticipată. În plus, rămân în vigoare actele adiţionale semnate în toamnă", scrie ziarul.
Jurnalul Naţional prezintă avantajele şi dezavantajele refinanţării creditelor.
"Oferta perfectă nu există, însă pentru alegerea celei mai potrivite trebuie comparate suma care trebuie achitată băncii şi valoarea noului împrumut, plus costul refinanţării" - ne sfătuieşte ziarul.
Tot din Jurnalul Naţionalaflăm că "deputaţii au modificat, aseară, legislaţia privind achiziţiile publice şi au mărit suma maximă pentru acordarea pe sprânceană a contractelor publice: astfel, şefii de instituţii publice ar putea primi permisiunea de a face fără licitaţie contracte în valoare de până la 4,8 milioane de euro.
S-a majorat de aproape cinci ori valoarea contractelor care pot fi acordate prin procedura cererii de ofertă şi nu prin licitaţie.
Evenimentul Zilei ne arată "cum suntem furaţi la întreţinere".
"Cu voia autorităţilor, românii care locuiesc în imobile "dotate" cu repartitoare sunt obligaţi să plătească, în această iarnă, facturi cu până la 50% mai mari" - susţine ziarul.
Motivul: preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de utilităţi publice, Mircea Matei, le-a permis, printr-un simplu ordin, firmelor care au contorizat imobilele să stabilească cotele procentuale care trebuie achitate de locatari pentru consumul comun de căldură.
"Chiar dacă într-un apartament sunt închise toate repartitoarele, în locuinţă sunt aproape 14-15 grade Celsius.
"Deci, beneficiază de ceva căldură, aşa că trebuie să plătească", este explicaţia absurdă a şefului de la Autoritate.
Un lucru este sigur: "Cei care nu au repartitoare plătesc mai puţin. E un jaf la drumul mare, o afacere pentru firmele de contorizare" - susţine la rândul său, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari, Radu Opaina.
Şi tot sigur este că vom plăti facturi umflate la întreţinere toată iarna - ne asigură ziarul.
În aproape toate cotidianele de astăzi găsim rezultatele unui studiu Gallup, la nivel european, potrivit căruia românii se află pe locul doi, după britanici, în ceea ce priveşte intenţia de a emigra anul viitor.
O treime dintre români vor să plece din ţară în următoarele 12 luni, cei mai mulţi, 37 la sută, visând să ajungă în Statele Unite.
Şi, în final, o întâmplare care, oriunde în lume, ar putea părea incredibilă.
Citim în Adevărul: "la Târgovişte, o bătrână de 88 de ani, nevăzătoare, a fost ridicată cu tot cu maşină".
Un agent de poliţie a considerat că autoturismul nu este parcat regulamentar, aşa că a chemat firma de ridicări.
"Cărăuşii” au făcut întocmai, dar spun ei, din cauza zăpezii prea mari aşternute pe maşină, nu şi-au dat seama că mai este cineva înăuntru.
Fiica bătrânei şi-a recuperat mama cu tot cu maşină, numai după ce a achitat amenda de 250 de lei.
Copiii femeii de 88 de ani sunt hotărâţi să acţioneze în judecată firma de ridicări, pe care o acuză de lipsire de libertate.