Revista presei centrale, 16 august
Articole din Evenimentul Zilei, România Liberă, Gândul, Jurnalul Naţional şi Adevărul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 16 August 2010, 07:32
Guvernul caută o variantă pentru îngheţarea întreţinerii: vrea să păstreze subvenţiile la energia termică prin trecerea CET-urilor la Ministerul Economiei - aflăm din GÂNDUL. Românii ar putea plăti acelaşi preţ la întreţinere, în această iarnă. Grupul de lucru interministerial, constituit pentru a scăpa populaţia de creşterea costului termoficării, va propune Guvernului amânarea aplicării normelor care ar arunca în aer preţul întreţinerii, cel puţin până în martie.
"România ar trebui să construiască 80 km de autostradă pe an, altfel nu vom mai avea pe unde circula." - scrie ROMÂNIA LIBERĂ. Dacă România nu va avea cel puţin 1.500 km de autostradă până în 2025, vom ajunge să circulăm, pe multe drumuri importante, cu 4 km/h, potrvit calculelor realizate de experţi în prognoze de trafic, contactaţi de ziarul citat. Cât priveşte traficul spre Valea Prahovei, chiar şi o autostradă paralelă cu DN1 se va dovedi insuficientă la nivelul anului 2030. De asemenea, începem să avem probleme în relaţia Moldova şi vestul ţării, mai remarcă experţii.
EVENIMENTUL ZILEI îi informează pe cei interesaţi despre târgurile de job-uri care vor avea loc în această toamnă. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, "maratonul" burselor de toamnă începe la sfârşitul lui august şi continuă în septembrie, în mai multe oraşe din ţară. În afară de aceste burse ale statului, mediul privat pregăteşte ediţia de toamnă a Târgului Angajatori de Top, pe 22 şi 23 octombrie. A opta ediţie a Târgului Internaţional de Cariere Medicale dedicat specialiştilor din Europa Centrală şi de Est va avea loc în România în lunile noiembrie şi decembrie şi va aduce peste 3.000 de joburi şi salarii de până la 10.000 de euro pentru personalul medical care vrea să emigreze.
"Franţa devine încet-încet Italia lui Mailat. Evacuările şi ameninţările cu expulzarea rromilor continuă" - titrează GÂNDUL pe prima pagină. "În ciuda criticilor ONU, ale Consiliului Europei şi ale unor ONG-uri din întreaga lume, autorităţile franceze continuă să evacueze tabere de ţigani. Obiectivul trasat de preşedintele Nicolas Sarkozy - "înjumătăţirea" celor 300 de tabere ilegale existente pe teritoriul francez până la finele lui octombrie. Rromii trebuie să plece din locuinţele ilegale, improvizate şi insalubre, insistă autorităţile. În practică, nici nu li se oferă o alternativă la rulotele şi barăcile pe care şi le-au instalat pe spaţii publice, nici nu pot fi expulzaţi în masă, fiind apăraţi de statutul de cetăţean european.
"2010, anul când natura simulează Apocalipsa" - titrează JURNALUL NAŢIONAL. Anul e departe de a se fi sfârşit, iar predicţiile climatologilor sunt şi mai sumbre, ei avertizând că nu vom scăpa prea curând de furiile naturii, astfel de fenomene extreme având toate şansele să se extindă pe tot globul în următoarele luni. Cele mai recente exemple de dezlănţuire a naturii sunt Pakistanul, care e înghiţit de ape, şi Rusia, care se luptă cu incendii devastatoare în împrejurimile Moscovei. În cealaltă emiseferă, America de Sud are parte de o iarnă foarte grea. Aproximativ 200 de oameni au murit de frig în Chile, Peru, Argentina, Bolivia, Brazilia şi Uruguay, iar în unele zone a nins pentru prima dată după zeci de ani. În Nord, o porţiune dintr-un gheţar, mare cât cartierul newyorkez Manhattan, s-a desprins de Groenlanda şi pluteşte în derivă, în Arctic.
La nivel global, luna iulie a fost cea de-a 305-a lună consecutivă în care temperaturile de la suprafaţa Terrei au depăşit media secolului al XX-lea, potrivit specialiştilor americani în domeniu. Nici România nu face excepţie din "clubul" meteo al extremelor. Şi în alţi ani am suferit de caniculă, însă anul acesta, specialiştii noştri au explicat că diferenţa a fost făcută de intensitatea şi frecvenţa extremelor. Vestea bună este că, de miercuri, ţara noastră va reveni la un regim termic normal, doar în sud fiind aşteptate temperaturi ceva mai ridicate, de până la 33-34 de grade Celsius. La noapte revin ploile şi chiar furtunile, începând din partea vestică a ţării, urmând ca acestea să se extindă pe tot teritoriul." - mai scrie JURNALUL NAŢIONAL.