Revista presei centrale, 15 octombrie
Articole din Adevărul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, România Liberă şi Gândul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 15 Octombrie 2010, 07:28
Din ziarul GÂNDUL aflăm "Cine a câştigat războiul stimulentelor şi ce bani primesc funcţionarii revoltaţi", dar şi "Cum şi-a schimbat ministrul părerea după două zile de asediu". Citez din ziar: "Nu avem ce negocia cu aplicarea legii. Ştiu că sunt vremuri grele, iar banii nu sunt suficienţi. Guvernul nu a adus criza, dar poate depăşi criza dacă face ce trebuie, altfel o adâncim". 24 de ore mai târziu, la finalul celei de-a doua zile de asediu, şeful Finanţelor şi-a nuanţat discursul precizând că, în fapt, "doar cei care au muncit, cei care au rezultate vor primi stimulente".
JURNALUL NAŢIONAL descrie "noaptea albă de la finanţe", marcând cele mai importante momente cu oră şi minut. "Ministrul a fost zeflemitor. Asta ne-a enervat!", "De ce să ne temem că ne dă afară? Şi-aşa a devenit costisitor să venim şi la serviciu!", "S-a spus că ne manipulează cineva. Acel cineva este fluturaşul de salariu!" - îi citează ziarul pe protestatarii de la finanţe. ADEVĂRUL apreciază că greviştii au câştigat, ieri, jumătate din bătălie. Stimulente vor primi doar cei care au performat, dar urmează restructurări. EVENIMENTUL ZILEI susţine despre ceea ce numeşte, citez "scenariul protestului spontan de la Finanţe" că liderii de sindicat au pregătit cu bună ştiinţă revolta angajaţilor şi că însuşi ministrul ar fi ştiut din zvonuri încă de marţi seară ce urma să se întâmplă a doua zi.
ROMÂNIA LIBERĂ aborbează un subiect despre care se discută de mai multă vreme şi încearcă să evalueze " Ce şanse are cota unică de 10 la sută?" Românii ar putea rămâne cu mai mulţi bani în buzunar prin reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, în cazul în care parlamentarii PDL ar câştiga bătălia cu propriul guvern. Potrivit consilierei premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass, citată de ziar, "Există o puternică presiune asupra guvernului din partea PDL pentru diminuarea cotei unice". Un proiect de lege în acest sens, întocmit de senatorii PDL, a primit raport favorabil din partea Comisiei de buget-finanţe şi va ajunge în plen, cel mai probabil, săptămâna viitoare.
"Industria şpăgii la vama cu Ungaria" - este titlul pe care îl dă ADEVĂRUL unui articol în care afirmă, citez: "Românii urmăriţi general sau fără acte de identitate intră sau ies fără probleme din ţară prin vămile din vest, cu complicitatea celor care ar trebui să-i ţină departe de graniţe. Poliţiştii de frontieră arădeni „au privatizat" vămile Nădlac, Vărşand şi Turnu şi le-au transformat în afaceri profitabile. Agenţii români şi maghiari au stabilit o taxă de 400 de euro pentru urmăriţii general şi de 100 de euro pentru cei cu acte expirate în cazul în care aceştia vor să treacă graniţa ilegal." - am încheiat citatul. Ziarul a obţinut aceste dezvăluiri de la poliţiştii sub acoperire, care au şi reuşit recent să facă mai multe arestări în astfel de cazuri.
Eterna problemă a autostrăzilor din România din nou în atenţia ziarului GÂNDUL. "Ministerul spune cât trebuie să coste un kilometru de autostradă, dar nu şi cum va fi făcut". Ministerului Transporturilor lansează spre dezbatere publică un proiect cu privire la standardele de cost ale unui kilometru de autostradă. Se propune un preţ-etalon, care ar putea varia foarte puţin în funcţie de aspectul reliefului unde urmează să fie construit tronsonul. Totodată, au fost stabilite niveluri de cost şi pentru lucrările navale, de cale ferată şi piste de avion. Acelaşi subiect este reflectat şi în EVENIMENTUL ZILEI, potrivit căruia " niciun proiect de autostradă aflată acum în lucru nu respectă standardele de cost oficiale." "Nu vor mai fi permise actele adiţionale, pentru că vom cunoaşte exact care sunt costurile de execuţie" a asigurat Anca Boagiu, ministrul Transporturilor.
Tot EVENIMENTUL ZILEI întreabă "Ce se va întâmpla cu preţurile alimentelor?" Ministrul agriculturii dă asigurări că românii vor cumpăra alimente mai ieftine de Crăciun sau cel puţin la aceleaşi preţuri ca acum. Producătorii susţin însă că nu mai au resurse pentru a reduce preţurile, iar majorările sunt operate de comercianţii care vor profituri mari.