Revista presei centrale, 15 martie
Articole publicate în Gândul, Adevărul, Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 15 Martie 2010, 07:32
Din GÂNDUL aflăm că "Guvernul ne trimite la pensii private". Românii care au salarii mari şi vor şi pensii pe măsură nu trebuie să se uite la bugetul statului, ci la fondurile de pensii private. Îndemnul îi aparţine ministrului Economiei, Adriean Videanu, pe care ziarul îi citează: "Fiecare, dacă vrea o pensie cu mult mai mare, să-şi asume riscul de a investi în sectorul privat de asigurări de pensii, pentru că sistemul public nu le mai poate susţine". În prezent, doar aproximativ 200 de mii de români au pensii private facultative, depunerile lor totale fiind de circa 55 de milioane de euro.
"Greva românească, sora mai mică a celei greceşti" - titrează EVENIMENTUL ZILEI, referindu-se la mişcările sindicale anunţate săptămâna aceasta. Deşi sunt convinşi că nu vor reuşi să scoată în stradă câteva milioane de oameni, sindicaliştii ameninţă guvernul cu blocarea activităţii în întreg sistemul bugetar. Pe principiul „în România nu există o cultură sindicală, precum în Grecia”, dar „vom obţine totuşi ceva”, sindicaliştii sunt hotărâţi să înteţească presiunile asupra executivului, blocând principalele instituţii prin care statul deserveşte cetăţeanul.
ROMÂNIA LIBERĂ, apărută astăzi într-o nouă formulă grafică, scrie despre mersul marilor dosare de criminalitate eonomică, instrumentate de procurorii DIICOT. Cazuri "mari", precum Corneliu Iacobov, Marian Iancu, Ovidiu Tender (RAFO), Dinu Patriciu (Rompetrol), dar şi cauzele "Volvo" şi "Foresta Nehoiu", în care a fost trimis în judecată sirianul Omar Hayssam, sau dosarul de spionaj economic, în care sunt cercetaţi consultanţii străini Vadim Benyatov şi Stamen Stantchev, sunt de ani de zile în cercetare, fără rezultate vizibile, fapt ce l-ar putea determina pe procurorul-şef Codruţ Olaru să decidă ca DIICOT să nu se mai ocupe de marile dosare de criminalitate economică - susţine ROMÂNIA LIBERĂ.
JURNALUL NAŢIONAL constată "Manelizarea României prin uitarea şi îngroparea culturii" şi ne invită să vedem ce "nu am făcut în 20 de ani". "Case de patrimoniu demolate şi transformate în temelie de blocuri, zone protejate distruse de clădiri noi cu zeci de etaje, ruine rămase în urma castelelor de altădată, cetăţi ce ne marchează identitatea uitate. România, ţara celor 30.000 de monumente istorice, părăginite, distruse de ambiţii imobiliare! În timp ce investiţiile în renovarea clădirilor de patromoniu sunt tăiate sistematic de pe listă, aleşii noştri au decis că monumentele pot fi declasate în regim de urgenţă, iar avizele pentru clădirile mamut se pot bucura de aprobarea tacită."
În ADEVĂRUL puteţi citi ultimul episod din povestea tristă a femeii care a murit, după ce în urmă cu câteva zile i s-a făcut rău la locul de muncă. Familia şi apropiaţii pun moartea tinerei pe seama extenuării şi a stresului de la locul de muncă. Ea lucra exagerat, atât la serviciu cât şi acasă, pentru a dovedi că merită avansarea primită în urmă cu aproximativ trei luni. "De vreo lună, mama ei se plângea că fiica ei nu mai poate, că este epuizată, că munceşte nebuneşte", povesteşte un vecin.