Revista presei centrale, 15 iulie
Articole din Gândul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Adevărul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 15 Iulie 2010, 07:51
Asigurarea obligatorie a locuinţei, în vigoare de azi.
Cât costă şi cine o vinde puteţi afla din Gândul. Preţul este de 10 euro pe an dacă imobilul este construit din cărămidă nearsă sau din chirpici şi de 20 de euro anual dacă imobilul are o structură de rezistenţă de beton armat sau lemn.
Suma de bani primită ca despăgubire de la asigurator este de 10.000, respectiv 20.000 de euro.
Asigurarea obligatorie a locuinţei oferă protecţie în caz de inundaţii, alunecări de teren şi cutremure. Avem la dispoziţie şase luni pentru a încheia poliţa, după care, în lipsa asigurării, suntem pasibili de o amendă de până la 500 de lei.
Evenimentul Zilei încearcă să anticipeze cât de scumpă va fi căldura la iarnă şi ne dă şi sfaturi despre cum să o economisim.
Unii primari au calculat deja creşteri importante la gigacalorie, în lipsa subvenţiilor, dar şi din cauza pierderilor din reţea. Vestea rea este că în unele oraşe călura va fi chiar şi de trei ori mai scumpă.
"Şpăgarii de la Fisc, daţi afară la cererea FMI" - titrează Jurnalul Naţional. "Personal, nu sunt mulţumit de calitatea morală a multora dintre angajaţii Gărzii Financiare şi, cu ocazia acestor restructurări, vreau să trag un semnal foarte serios tuturor că vor urma disponibilizări semnificative în Garda Financiară", a spus Sorin Blejnar, directorul ANAF, după discuţiile de ieri cu o echipă tehnică de FMI. Rugat să precizeze clar la ce se referă, Blejnar a răspuns că aceştia "iau şpagă".
Din România Liberă vă semnalăm articolul despre "Cum migrează baronii asfaltului de la privat la stat şi înapoi."
"Mai mulţi directori de la Drumuri gestionează contractele câştigate tot de ei când lucrau pentru companii private. După ce le-au scăzut salariile, unii s-ar întoarce la firmele lor.
Ziarul dă câteva exemple concrete şi explicaţiile unora dintre şefii de Transporturi: citez "dispărând sporurile, acum câştig mult mai puţin. Am fost nevoit şi să bag în insolvenţă firma la care eram asociat unic."
Adevărul prezintă un plan secret anti-criză al Germaniei, potrivit căruia "ţările falimentare din zona euro care nu-şi ţin deficitele bugetare în frâu să fie sancţionate prin pierderea suveranităţii economice".
Cancelarul Angela Merkel vrea să evite repetarea situaţiei în care Germania să plătească pentru „nechibzuinţa" bugetară a Greciei, ţară care a fost salvată de la faliment doar prin eforturile conjugate ale ţărilor din Uniunea Europeană.
Partea planului german care, probabil, va provoca cele mai aprinse discuţii în Uniune va fi aceea care prevede ca statul aflat în insolvenţă să fie obligat să accepte o „guvernare externă" care îi va coordona politica economică, în vederea redresării." - susţine Adevărul.
Şi, în încheiere, subiectul care ocupă pagini întregi în absolut toate ziarele de astăzi: sinuciderea cântăreţei Mădălina Manole. "Îmi pare rău, dar nu mă mai suport fizic" - ar fi scris solista în mesajul său de adio.
Gestul ei rămâne însă un mister pentru toţi cei care au cunoscut-o şi care o caracterizează drept o persoană sociabilă, comunicativă şi mereu pusă pe glume.
Multe ziare au cerut părerea unor psihologi, în încercarea de a găsi o explicaţie pentru această tragedie.
În Adevărul, Aurora Liiceanu presupune că Mădălina a ajuns într-o stare acută de frustrare profesională, cu care se confruntă mulţi artişti pe piaţa muzicală.
"Gestul ei poate fi interpretat ca o palmă dată situaţiei prezente, în care tot felul de piţipoance se perindă pe ecrane", apreciază Aurora Liiceanu.