Revista presei centrale, 15 decembrie
Articole din Gândul, Cotidianul, România Liberă, Evenimentul Zilei şi Ziua
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 15 Decembrie 2009, 07:52
Gândul titrează pe prima pagină "Cum îşi trece Băsescu al doilea premierul al treilea, şi explică: "În timp ce Curtea Constitutională valida cel de-al doilea mandat al lui Traian Basescu, iar PNL făcea sedinte pentru a hotarî daca intra sau nu la putere, doi deputati PSD, domnii Tita si Turea, părăseau partidul, oferind PD-L majoritatea necesara trecerii Guvernului prin Parlament".
Astfel, cifra magică a celor 236 de voturi necesare validării Guvernului, propus de democrat-liberali, a fost atinsă. Majoritatea parlamentară s-a format, neoficial, în jurul PD-L, fără PNL, doar cu participarea UDMR, a minorităţilor naţionale şi a independenţilor.
În exclusivitate pentru Gândul, preşedintele PNL, Crin Antonescu, declară că şi-a fortat partidul să-i dea mâna libera: „Daca vreţi alte condiţii de negociere, îmi depun mandatul”. Deşi mai toata lumea s-a ferit de cuvintele "opozitie" si "putere", delegatii stiau si care e miza si care sunt taberele, Crin Antonescu versus Calin Popescu-Tariceanu.
Rezoluţia şedinţei de ieri a liberalilor stabileşte că aceştia sunt dispuşi să intre la guvernare alături de PDL dacă Antonescu va fi premier sau dacă va fi desemnată o personalitate independentă în fruntea cabinetului. În aceste condiţii, chiar liderul PNL crede că "şansele formării unui guvern cu PD-L şi UDMR sunt "minime".
Cotidianul anunţă că PSD cere anchetarea în Parlament a fraudelor din alegeri, dar face şi inventarul citez "oamenilor lui Băsescu, care au stat de veghe la urnele din străinătate". Între aceştia fostul şef al celebrului serviciu de informaţii "doi şi un sfert", Ovidiu Grecea, preşedinte la o secţie de voatre din Statele Unite, unde Traian Băsescu a obţinut 86 la sută, Ciprian Bălţoiu, fost jurnalist acreditat la Cotroceni, în prezent vice-consul în Spania, preşedinte al secţiei de votare de la Burgos, unde câştigătorul alegerilor prezidenţaile a luat peste 83 la sută, şi lista continuă.
Scandal video - cine l-a lucrat pe Geoană? - se întreabă ziariştii de la România Liberă. Este vorba despre înregistrarea video in care se presupune că apare Mircea Geoana. În timp ce primeste de la o femeie 5.000 de euro "pentru un loc eligibil", care a aparut ieri pe internet.
Dincolo de lovitura de imagine pe care ar putea sa o incaseze Mircea Geoana (daca inregistrarea nu este trucata), ramane intrebarea daca dezvaluirea ar putea reprezenta dovada unei încălcari a legii.
"PDL plăteşte datoriile PDL" - titrează Evenimentul Zieli, care evaluează "greaua moştenire a guvernului Boc". Factura cuprinde TVA-ul restant, dobânzile la creditele bancare si circa 2,4 miliarde de euro pentru lucrarile efectuate si neachitate, plus povara, care pare tot mai grea, a salariilor, a pensiilor si a ajutoarelor sociale.
"FMI ne face bugetul" - scrie Ziua, care susţine că Fondul şi Comisia Europeană vor să se asigure că autorităţile nu sar calul în elaborarea bugetului pe 2010, aşa că au venit aici să-l facă împreună cu românii.
În ceea ce priveşte sosirea tranşelor, Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, declară pentru Gândul că se poate vorbi despre trei scenarii: banii vor fi daţi în ianuarie, "scenariul optimist", în februarie, după o vizita "de pregătire" în ianuarie, şi abia în martie, când s-ar suprapune peste tranşa a patra."