Revista presei centrale, 15 aprilie
Articole din Evenimentul Zilei, Adevărul, România Liberă şi Jurnalul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 15 Aprilie 2010, 09:07
De ce se amână Autostrada Zăpezii, unde costă căldura cel mai mult şi cum sunt puse în umbră monumentele istorice de construcţii moderne - iată doar câteva subiecte din presa zilei, mai bogată de astăzi cu o apariţie cotidiană.
Autostrada Comarnic - Braşov s-a dus pe apa sâmbetei - titrează Evenimentul Zilei. Consorţiul franco-elen a renunţat la construcţie pentru că nu a găsit finanţare. Comarnic - Braşov, autostrada fantomă - zice şi Jurnalul Naţional. Francezii nu au reuşit să obţină finanţare pentru proiectul în valoare de un miliard şi jumătate de euro. Gândul publică, sub titlul "De ce nu se face Autostrada Zăpezii", declaraţia ministrului Berceanu : "Au venit şi au zis cu voce mică să mai lungim, că n-au de unde să facă rost de bani; eu le-am spus că ce vor ei nu-i posibil, că vine DNA şi facem puşcărie". Procedura de licitaţie va fi reluată.
Alte subiecte în presa zilei. România Liberă: cu sezonul rece tocmai încheiat, ziarul scrie despre "polii facturilor la căldură". Ploieştiul are cel mai mic preţ al gigacaloriei, Giurgiul - pe cel mai mare. Regia din Ploieşti a fost privatizată şi are de încasat bani, cea din Giurgiu aparţine statului şi are datorii la buget.
Jurnalul Naţional a găsit, nu departe de Bucureşti, încă un monument istoric, Biserica Băneasa, umbrit de - cităm - "mitocănia românească". Peste vestigiile palatului familiei Văcăreşti din apropiere şi închizând astfel intrarea din spate a bisericii, proprietarul terenului a trântit o minunată... pistă de motociclete.
Despre un alt fel de degradare, Adevărul publică o interesantă analiză pe două pagini : "Revoluţia muzicii româneşti s-a fâsâit". La 20 de ani de la Revoluţie, teritoriile de influenţă din muzica românească se împart între manele, hituri de club şi clonele lui Marius Moga. Niciunul dintre curentele care au tot apărut nu a rezistat decât, cel mult, câţiva ani.
Am primit la redacţie astăzi primul număr al cotidianului "Puterea". Un ziar care vrea să se impună prin ceea ce scrie - afirmă, în prima pagină, Alecu Racoviceanu din colegiul editorial al publicaţiei. "Puterea", numele ziarului, vine - aflăm - de la "puterea informaţiei" în forma sa tipărită, chiar dacă cititorii de "print" (cum se zice mai nou) sunt din ce în ce mai puţini şi mai greu de muţumit. Subiectul de deschidere al primului număr este o exclusivitate : "Gorbaciov după 20 de ani". Fostul preşedinte sovietic a fost ieri invitatul special la Bucureşti, la lansarea ziarului "Puterea".