Revista presei centrale, 14 octombrie
Articole din Adevărul, Ziarul Financiar, Evenimentul Zilei, România Liberă şi Jurnalul Naţional.
14 Octombrie 2011, 08:25
În ziare, astăzi, citim că, potrivit ministrului Transporturilor, "toată lumea vrea să investească în România".
Aflăm care sunt soluţiile pentru un deficit bugetar zero şi cum fentează procurorii şi judecătorii excluderea din magistratură, care i-ar lăsa fără pensiile speciale.
"Toată lumea vrea să investească în România" în ciuda crizei mondiale, spune ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, într-un interviu pentru Adevărul.
Ea a mai răspuns şi la întrebări privind stadiul în care se află construcţia de autostrăzi şi cum se justifică banii de la buget pe care îi primeşte Compania Naţională de Drumuri.
Tot despre autostrăzi, citim în Ziarul Financiar că "recordul hărniciei" este un avans de 3 metri pe zi pe tronsonul Suplacu de Barcău-Borş, adică 2 la sută într-un an întreg.
În medie, situaţia pare ceva mai bună: cele opt şantiere începute înainte de 2011 sunt finalizate în proporţie de 60 la sută... cu precizarea că lucrările ar fi trebuit să fie gata anul trecut.
"Cum poate România să ajungă la deficit bugetar zero în patru ani?"
Aflăm soluţiile din Evenimentul Zilei, care a consulat mai mulţi economişti reputaţi.
Ei spun că noi disponibilizări ale bugetarilor sunt de neevitat: 100.000 de locuri de muncă sunt în plus.
"Faţa ruşinată a Justiţiei: Magistraţi pensionaţi pe motiv de cătuşe", citim în Adevărul, care scrie că este revoltător ce se întâmplă în ultimii ani: zeci de procurori şi judecători certaţi cu legea au "fentat" excluderea din magistratură, care i-ar fi lăsat fără pensiile uriaşe de care beneficiază, şi au cerut pensionarea chiar şi de după gratii.
În Adevărul găsim o listă destul de lungă şi citim şi despre ultimul caz: judecătoarea Bârsan, cercetată în dosarul "Mită la Curtea Supremă".
Noi dezvăluiri despre nereguli în cheltuirea banilor publici în România Liberă.
Piaţa de îngrijiri medicale din Capitală este dominată de o firmă cu profit mare, de 1,8 milioane de euro, realizat prin umflarea numărului de zile de îngrijire per pacient şi a procedurilor aplicate.
Aşa acuză foşti pacienţi şi colaboratori. Însă, deşi este vorba despre bani publici, datele despre sumele decontate de Casa de Sănătate sunt confidenţiale.
Poliţia germană dă iama în interlopii români, ne spune Evenimentul Zilei.
Interpolul a ajuns în palatele celui mai bogat rom din Timişoara.
Are o vilă cât palatul CEC din Bucureşti, dar nu apare în Top 300 pentru că singura lui afacere la vedere este o amărâtă de alimentară de cartier.
Fiscul românesc, însă, nu s-a sesizat.
Din Jurnalul Naţional aflăm "Cum evităm amenda când n-avem cauciucuri de iarnă".
E obligatoriu, dar legea are nuanţe.
În ziar găsim căteva trucuri.
Atenţie, însă, în caz de accident, asiguratorii nu acordă despăgubiri dacă maşinile nu sunt echipate corespunzător.
Ziarul Financiar ne atrage atenţia că trebuie să mergem cu notarul la bancă dacă vrem să ne refinanţăm creditele, potrivit noului Cod Civil.
Asta presupune un cost suplimentar pentru client de 30-50 de lei.