Revista presei centrale, 14 octombrie
Articole din Adevărul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, România Liberă, Jurnalul Naţional şi Gândul.
Articol de Costi Dumăscu, 14 Octombrie 2010, 08:44
Protestul de la Finanţe este subiect principal în ziarele zilei, care comentează pe spaţii ample şi vizita la Bucureşti a preşedintelui gigantului energetic rus Gazprom.
"Finanţele ţipă după banii pierduţi" - titrează Adevărul. Aproape 30.000 de funcţionari publici s-au unit ieri în cel mai mare protest spontan al ultimilor cinci ani.
Jurnalul Naţionalexplică. De două luni, de la funcţionara de la ghişeu până la comisarii Gărzii Financiare, salariul este cu 60...70% mai mic. Au dispărut adică stimulentele, başca cei 25% de la tăierile bugetare.
"Demisia ministrului finanţelor, cerută de proprii angajaţi", este titlul din Evenimentul Zilei. Gândul notează declaraţia preşedintelui fiscului. "De 15...20 de ani, salariaţii de la Finanţe au fost dejavantajaţi faţă de cei in alte instituţii" - zice Sorin Blejar.
Articolul de deschidere din alt ziar,România Liberă, pare însă să contrazică aceste vorbe. Anul trecut, bonusurile plătite funcţionarilor din Finanţe au însumat aproape 900 de milioane de lei.
Până acum două luni, continuă România Liberă, stimulentele primite de funcţionari le-au rotunjit acestora veniturile, în unele cazuri, până la de trei ori salariul de bază.
Alt subiect comun în presa zilei este vizita la Bucureşti a preşedintelui gigantului rus Gazprom, Alexei Miller. Omul a venit cu o ofertă-şoc, spre surprinderea părţii române.
Gazoductul South Stream să traverseze România spre Ungaria, după ce până acum era vorba ca acesta să treacă doar pe o porţiune de 50 de kilometri din platoul continental românesc al Mării Negre, în drum spre Bulgaria.
Opţiunea românească oferă câteva argumente forte, continuă Jurnalul Naţional. Un eventual acord ar putea fi semnat în primul trimestru de anul viitor.
Gândul nu este tot atât de optimist; "Şeful Gazprom ne-a adus un acord care nu promite nimic" - titrează ziarul.
Preşedintele companiei ruse a vorbit pentru prima oară de o companie mixtă Gazprom - Romgaz, dar tot el a îngropat-o din start. Suntem interesaţi de ea, a zis Alexei Muller, dar nu am discutat proiectul cu oficialii români.
În fine, România Liberă notează că, potrivit aceluiaşi Miller, negocierile cu românii nu sunt presiuni ale ruşilor asupra bulgarilor, pentru ca aceştia din urmă să renunţe la pretenţiile ridicate anterior. Pur şi simplu Gazprom caută o modalitate de optimizare a proiectului - mai zice Miller - iar traseul prin România al gazoductului ar putea fi, economic vorbind, mai avantajos.