Revista presei centrale 14 ianuarie
Articole din Evenimentul Zilei, România Liberă şi Adevărul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 14 Ianuarie 2010, 07:57
Virusul AH1N1 prinde puteri - atrage atenţia EVENIMENTUL ZILEI. Epidemiologii din Ministerul Sănătăţii susţin că virusul gripei noi a devenit mai puternic şi a suferit „mici mutaţii”, dar că vaccinul a rămas eficient şi capabil să protejeze. Peste 500.000 de români s-au vaccinat împotriva gripei noi, iar din februarie vor fi imunizaţi şi copiii, deoarece fac parte din grupele de risc.
Practic, până acum s-a vaccinat doar 2,27% din populaţia României, majoritatea vârstnici între 50 şi 60 de ani. „Ideal ar fi să se vaccineze şi tinerii pentru că ei sunt ţinte sigure - circulă mult, stau în colectivităţi, intră în contact cu mulţi oameni”, consideră epidemiologul Amalia Canton, director în Ministerul Sănătăţii.
Avalanşa de informaţii contradictorii venite din toate părţile, îi pune, însă, pe oameni într-o mare dilemă: dacă e sănătos sau nu să se vaccineze. Pentru cei sceptici în ceea ce priveşte eficienţa vaccinului, speciliştii recomandă să cerem o părere avizată, argumentată ştiinţific şi medical, şi să nu ne luăm după ce spun vecinii sau prietenii.
Tot despre sănătate, vă semnalăm în ADEVĂRUL articolul despre starea în care se află Spitaulul de Urgenţă din Constanţa: bolnavii dorm pe canapele vechi, pe tărgi şi pe saltele rupte, aşezate pe scânduri. Din cauza numărului insuficient de locuri, ei dorm câte doi în pat şi sunt externaţi înainte de termen.
"Comoara uitată de bugetul Boc: 30 de miliarde de euro la negru. Economia subterană, cât trei împrumuturi de la Fondul Monetar." - titrează pe prima pagină ROMÂNIA LIBERĂ. Specialiştii spun că, fără un Fisc şi o justiţie care să-şi facă treaba, munca la negru şi fraudarea TVA rămân principalii factori de propagare a economiei subterane. Munca la negru reprezintă în jur de 50% din economia subterană, iar fraudele fiscale pentru neplata TVA se ridică la 20% din banii care scapă anual printre degete Guvernului, conform estimărilor oficiale. Nici un guvern nu a luat până acum vreo măsură eficientă împotrivă acestor fenomene. România se află pe primele locuri în Europa în ce priveste ponderea din PIB a economiei subterane.
România împrumută în primele trei luni ale acestui an 3,8 miliarde de € ca să nu se blocheze - scrie GÂNDUL. Finanţele vor împrumuta un miliard de euro de peste graniţă şi 2,8 miliarde de la bancherii locali. Presiunea dobânzilor devine insuportabilă: anul acesta România va plăti băncilor cel puţin 2,5 miliarde de euro sub forma dobânzilor la creditele luate până acum.
Mai mult, o parte din creditele luate în anii trecuţi, mai ales în 2009, se apropie de scadenţă, iar statul nu are bani să achite datoria, aşa că ministerul finanţelor va fi nevoit să facă împrumuturi noi pentru a le acoperi pe cele vechi. Între timp, Vlădescu îşi consolidează trupa de la Finanţe: după Andrei Gheorghe, Dan Bittman, de la Holograf devine consilier al ministrului. Despre cum aşteaptă cei doi negocierile apropiate cu FMI, puteţi citi tot în GÂNDUL.
Banul nu are culoare politică - constată JURNALUL NAŢIONAL, care arată cum "drujba politică distruge pădurea". O luptă oarbă se duce între două grupări ale PD-L şi PSD pentru a pune mâna pe mai mult de 11.000 de hectare de pădure din jurul oraşului Nădrag, judeţul Timiş, zonă foarte cunoscută pentru defrişările ilegale şi pentru afacerile la negru cu masă lemnoasă. Miza acestei bătălii este de peste 30 de milioane de dolari. Pe post de cal troian în această afacere cu iz penal este Direcţia Silvică Timiş, care se lasă folosită aşa cum se cuvine. Povestea cu toate încrengăturile ei - pe larg în JURNALUL NAŢIONAL.