Revista presei centrale, 13 septembrie
Articole din Adevărul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei.
13 Septembrie 2010, 07:46
CFR aruncă 300.000 de euro pe hărţi de zgomot - scrie astăzi Jurnalul Naţional şi adaugă - proiectul nu poate însă fi aplicat pentru că în ţara noastră nu există puncte feroviare cu un trafic de 164 de ternuri pe zi.
Vin şi explicaţiile: în luna aprilie a anului trecut, Compania Naţională de Căi Ferate atribuia un contract de 300.000 de euro pentru încropirea unei strategii de amplasare a hărţilor de zgomot.
Deşi nu poate fi implementat în România, s-au stabilit tronsoanele deja pe care vor fi aplicate planurile de acţiune ale acestor hărţi.
Coincidenţa face ca din totalul fondurilor europene de 1,8 miliarde de euro pentru calea ferată, CFR a reuşit să absoarbă 300.000 de euro.
Rămânem la acelaşi ziar de unde mai citim că - Boc interzice prin lege concedierea bugetarilor de partid!
Noua Lege a salarizării unitare, pentru care premierul intenţionează să-şi asume din nou răspunderea în Parlament, instituie o categorie de privilegiaţi în rândul bugetarilor şi inventează imunitatea pentru acele persoane numite pe criterii politice în funcţii de conducere în administraţia centrală şi locală.
Acestea nu vor putea fi concediate în cazul valurilor de restructurări.
Rompetrol Rafinare - sub sechestrul ANAF - scrie Evenimentul zilei.
Motivul este neplata datoriei de aproape 600 de milioane de dolari către bugetul de stat.
Sechestrul reprezintă interdicţia de a înstrăina respectivele active.
Reprezentanţii Rompetrol spun că acţiunea ANAF nu afectează operaţiunile Rompetrol Rafinare, însă creează un prejudiciu de imagine.
Istoria obligaţiunilor pe care statul român le deţine la acesată companie începe în septembrie 2003, când guvernul condus de Adrian Năstase a decis conversia datoriilor acumulate de compania numită la acel moment Petromidia, în obligaţiuni cu o scadenţă de şapte ani.
Ordonanţa emisă de executivul din acea perioadă, urmată de legea din 2005 ofereau mai multe avantaje companiei deţinute atunci de Dinu Patriciu.
Spre exemplu, a fost prevăzută posibilitatea ca obligaţiunile să fie convertite în acţiuni.
Statul însă a ajuns în dificultate când a venit momentul recuperării creanţei.
Asta cu atât mai mult cu cât negociază în prezent cu un alt proprietar.
În urmă cu trei ani, în septembrie 2007, Patriciu a vândut pachetul majoritar de 75% din acţiunile Rompetrol către KazMunaiGaz.
Anul trecut, şi restul de un sfert din titlurile companiei au trecut la proprietarii din Kazahstan.
Din Adevărul citim că Şcoala începe cu profesori nervoşi.
Fără festivităţi, noul an şcolar stă sub semnul concedierilor şi al protestelor dascălilor.
Peste 3,2 milioane de elevi sunt aşteptaţi de astăzi în cele aproximativ 21.000 de şcoli din toată ţara.
Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei se mândreşte cu buna organizare şi cu faptul că 90% din copii vor învăţa în şcoli autorizate sau în curs de autorizare.
Reversul medaliei este că unu din zece elevi, adică peste 320.000 de copii, vor merge în continuare în şcoli fără apă curentă şi grupuri sanitare.
Tot din Adevărul mai aflăm că încă un bebeluş ars la Giuleşti a decedat.
Numărul nou-născuţilor morţi în urma incediului de la Maternitatea Giuleşti a ajuns astfel la 6.
Bebeluşul care a murit era singurul intubat. În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi 5 internaţi la terapie intensivă, medicii sunt mai opitimişti şi spun că starea lor este stabilă spre bună.