Revista presei centrale, 13 iulie
Articole din Adevărul, România Liberă, Gândul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 13 Iulie 2010, 08:06
"În acest moment, România înregistrează cel mai mic număr de angajaţi din 1990 încoace" - titrează Adevărul.
Din februarie 2010, fiecare lună aduce un nou număr minim de angajaţi. Într-un an şi jumătate de criză, România a pierdut toate cele peste 500.000 de locuri de muncă ce au fost create în perioada de creştere economică din 2002 - 2008.
Analistul economic Ilie Şerbănescu este pesimist în legătură cu revenirea pieţei muncii, cităm: „Concedierile vor mai dura vreo trei ani. Economia va începe să-şi revină, dar trimiterile în şomaj vor continua cel puţin încă un an după asta."
La rândul său, România Liberă comentează datele unui Raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), potrivit căruia sunt 2,7 milioane de emigranţi români în Uniunea Europeană.
Potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, sumele trimise în România de emigranţi au atins cel mai mare nivel în 2008, 9,4 miliarde dolari.
Anul trecut s-a constat că sumele trimise acasă de români au scăzut busc.
Chiar dacă iarna este încă departe, Gândul se întreabă "Cine pierde şi cine câştigă din triplarea „căldurii comune“ şi ne informează despre completările la Legea Serviciului public de alimentare cu energie termică.
Astfel, "debranşaţii vor fi obligaţi să achite căldura degajată din ţevile şi pereţii vecinilor.
Aşa că, fie că renunţaţi la calorifere, fie că vă închideţi repartitoarele, veţi plăti cu vârf şi îndesat pentru părţile comune.
Potrivit noilor prevederi legislative, cota parte pentru încălzirea părţilor comune ar putea creşte de la 10 la sută, cât este în prezent, până la 50 la sută."
Jurnalul Naţional a preluat protestul oamenilor de cultură faţă de aplicarea CAS pe drepturi de autor. 200 de scriitori şi artişti au semnat o scrisoare de protest prin care solicită Preşedinţiei, Guvernului şi Curţii Constituţionale ca prevederea să fie anulată.
"Nu avem de ce să fim impozitaţi de două sau chiar de trei ori în plus pentru creaţia noastră.
Pe lângă impozitul de 16% pe veniturile din drepturile de autor, cât lua statul fiecărui creator până acum, se vor adăuga noi impozite sociale.
Se va impozita astfel cu 80% orice contract pe drepturi de autor şi cu 75% contractele pentru operele monumentale", susţin aceştia, subliniind că măsurile adoptate de Guvern vor descuraja creatorii.
"Criza "a ucis" cheful românilor pentru excursii" - constată Evenimentul Zilei.
Diminuările salariale, majorarea taxelor şi riscul de a-şi pierde locul de muncă au restrâns semnificativ perspectivele de vacanţă ale românilor.
Cei care plecau în mai multe concedii pe an s-au oprit la unul singur, în timp ce alţii au renunţat definitiv la plimbări până la stabilizarea situaţiei.
Toate destinaţiile au avut de suferit, înregistrând pierderi de 10-30% faţă de anul trecut, spun operatorii.
Mai multe ziare apărute astăzi trag un semnal de alarmă după ce statisticile Institutului de Endocrinologie „C.I. Parhon" arată că România a urcat pe locul trei din Europa (după Grecia şi Iugoslavia) într-un top al obezităţii, cu 50% din populaţie persoane supraponderale şi 25% obeze.
În acelaşi timp, obezitatea la copii, care cu un deceniu în urmă era extrem de rară la noi în ţară, a devenit din ce în ce mai frecventă.
În plus, generaţia fast-food nu face efort fizic pe măsura caloriilor din hrană.
„Copiii nu mai ies afară la joacă, nu mai sunt daţi la un sport, mănâncă sau îşi fac ziua de naştere la restaurante tip fast-food, sunt invadaţi de reclamele producătorilor de fast-food", explică medicul nutriţionist Eduard Adamescu pentru România Liberă.
El e de părere că programele de conştientizare a riscurilor pe care le presupune obezitatea ar trebui să înceapă în şcoli, pentru că de multe ori copiii adoptă regimul alimentar al părinţilor.
Obezitatea contribuie la reducerea cu până la nouă ani a speranţei de viaţă şi poate duce la apariţia unor boli foare grave, precum diabetul de tipul II, artrita, maladiile cardiovasculare şi unele tipuri de cancer.