Revista presei centrale, 13 ianuarie
Articole din Gândul, Jurnalul Naţional, Adevărul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 13 Ianuarie 2010, 09:43
Gripa nouă ţine şi astăzi prima pagină a presei. Vaccinul este necesar şi va fi făcut, în mod organizat, copiilor - scriu ziarele, în vreme ce asupra eficienţei testelor se menţin îndoieli. 200.000 de elevi vor fi vaccinaţi anti-AH1N1 - anunţă Gândul, sub genericul "exclusiv". Campania va începe la sfârşitul acestei luni şi are în vedere minori cu vârste cuprinse între 6 şi 15 ani. Părinţii care refuză trebuie să meargă la şcoală - continuă Gândul. Trebuie să meargă la şcoală ca să-şi exprime dezacordul, altfel copiii lor vor fi vaccinaţi automat.
Jurnalul Naţional scrie despre "afaceri cu isteria gripei noi". Tot mai multe voci autorizate din lumea ştiinţifică împărtăşesc ideea că pandemia este "controlată" atent de grupurile de interese din industria farmaceutică. Prin inducerea unei spaime colective - îşi continuă Jurnalul expunerea - apar în farmacii şi produse supraevaluate, cu efecte care sunt controversate.
Despre presiuni din partea marilor laboratoare farmaceutice pare să fie vorba şi la nivele mult mai înalte - scrie România Liberă - şi anume în iniţiativa unor parlamentari europeni care solicită înfiinţarea unei comisii de anchetă privind modul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a gestionat pandemia de gripă nouă. Care organizaţie - mai zice România Liberă - îşi pune cenuşă în cap şi anunţă că va solicita o expertiză independentă pe acelaşi subiect.
Evenimentul Zilei consemnează părerea mai multor analişti, cum că avântul monedei naţionale de la începutul lui 2010 va fi menţinut pe tot parcursul anului. Ziarul titrează "Un euro vânat de 4 lei" şi publică varianta optimistă (potrivit căreia moneda naţională nu ar mai coborî anul ăsta sub 4 lei şi 10 bani), dar şi scenariul pesimist (care însă, oricum, nu duce euro mai sus de 4 lei şi 30 de bani).
Tot despre un fel de criză şi în Adevărul, în pagina de "şcoală - educaţie". Avem aici "Ore de criză şi teze-fulger". Dascălii spun că, după zilele libere pe care au fost obligaţi să le ia în ultimele două luni, recuperează timpul pierdut cu extemporale scurte şi dese şi cu materie dublă predată într-o zi. Elevii, de cealaltă parte, se plâng că acum profesorii îi ţin la şcoală peste program sau înghesuie mai multe lecţii într-o oră şi că nu se mai pot pregăti pentru bacalaureat.