Revista presei centrale, 13 februarie
Articole din Jurnalul Naţional, Gândul, Libertatea şi Adevărul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 13 Februarie 2010, 07:37
"Azilele: gropi de gunoi pentru oamenii daţi uitării" - este titlul unui reportaj cutremurător apărut astăzi în Jurnalul Naţional. Articolul prezintă situaţia în care se află câteva spitale azil pentru adulţii cu boli psihice din Bulgaria, România şi Serbia.
Reforma încă întârzie în spitalele şi centrele pentru adulţi cu boli mentale din cele 3 ţări. Neglijenţa cronică, condiţiile mizere, constrângerea fizică şi dozele mari de calmante sunt la ordinea zilei.
Această anchetă realizată de jurnalişti sub acoperire în centrele pentru adulţi cu boli mentale din Bulgaria, România şi Serbia dovedeşte încălcarea drepturilor omului, tratamentul inuman şi degradant, precum şi neglijenţa îngrozitoare de care aceste persoane au parte. La noi, exemplele negative sunt azilele din Arad, Mocrea şi Gura Văii.
"Micşoraţi spăgile nesimţite din justiţie!" este titlul editorialului din Gândul, semnat Gabriela Ştefan, care csrie: "În timp ce guvernul vrea să micşoreze pensiile magistraţilor, DNA vine cu o informaţie năucitoare referitoare la veniturile unora din această breaslă: nivelul şpăgii la instanţa supremă ar fi ajuns la peste 200.000 de euro pentru un dosar soluţionat favorabil. Şpăgile luate până în prezent de judecători nu depăşeau cel mult câteva zeci de mii de euro.
Chiar dacă e criză economică, în mod paradoxal, în loc să scadă, şpaga creşte. Dacă e adevărat ce spune DNA-ul, doar o intervenţie a statului ar mai putea rezolva problema aceasta. De aceea, nu ar fi rău ca, odată cu micşorarea pensiilor magistraţilor, guvernul să dea o ordonanţă de urgenţă prin care să micşoreze şi şpăgile." încheie ironic editorialista.
Libertatea ne învaţă să gătim mâncare sănătoasă, sfaturile fiind preluate din cartea profesorului dr. Gheorghe Mencinicopschi, “Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm?”, recent apărută pe piaţă. Astfel, cei mai mulţi dintre noi consumă, o dată pe zi, ciorbă. Această mâncare poate fi însă toxică pentru organism, dacă nu folosim ingrediente sută la sută naturale, ori dacă le combinăm necorespunzător.
Cel mai uşor de digerat sunt ciorbele preparate cu multe legume, care însă nu trebuie să fie acrite puternic, pentru a nu induce procese de fermentaţie, balonare sau disconfort digestiv. Cât priveşte supa de găină, un preparat delicios, întăritor al sistemului imunitar, nu se recomandă varianta cu găluşte şi tăiţei, care conţin amidon mult şi ou, şi care devine astfel greu de digerat.
De asemena, ciorba de perişoare este considerată un aliment nesănătos, din cauza asocierii cărnii tocate cu albuş de ou, orez, amidon. Şi ciorba de burtă se recomandă a se consuma ocazional, din cauza conţinutului mare de grăsime. Mare atenţie şi la mâncărurile din carne. Nutriţioniştii le consideră nesănătoase, iar consumate în cantităţi mari pot provoca boli grave. Pe lista neagră se află mititeii, chifteluţele, şniţelele şi fripturile din carne de porc.
Şi pentru că mâine se marchează şi la noi sărbătoarea de import "Sfântul Valentin", ziarul Adevărul face o radiografie a ceea ce însemnă "Dragostea în vremea crizei". Astfel, un sodaj de opinie recent relevă că româncele sunt dispuse să plătească jumătate din costul unei mese la restaurant, doar de dragul unei ieşiri romantice în doi.