Revista presei centrale, 13 aprilie
Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, Gândul, România Liberă şi Jurnalul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 13 Aprilie 2010, 08:56
Grevă la Cadastru, afaceri pe aeroport, dar şi o încercare de reconsiderare a atitudinii faţă de geniul sculpturii româneşti, Constantin Brâncuşi - toate acestea compun mozaicul subiectelor din ziarele zilei.
Cadastrul lansează programul "Nicio casă". Angajaţii Agenţiei de Cadastru şi Publicitate Imobiliară au intrat ieri în grevă - scrie Evenimentul Zilei. Ei nu primesc şi nu eliberează acte legate de proprietate, blocând piaţa imobiliară. Greviştii acuză tăierea abuzivă a salariilor prin încadrarea lor ca funcţionari ai Internelor, şi nu ca personal asimilat magistraţilor, ca până acum.
Gândul anticipează momentul de anul viitor când fiecare cetăţean va fi obligat să-şi cumpere o semnătură electronică pe care o va utiliza pentru a-şi plăti, pe Internet, toate dările către stat. Înscrierea copilului la şcoală, înmatricularea maşinii, comanda unui buchet de flori - totul se va face cu semnătură electronică. Plata tuturor taxelor şi impozitelor se va simplifica astfel, admite ziarul, dar - tot Gândul notează - statul va urmări, cu un click, toate tranzacţiile şi actele online ale cetăţeanului.
Modernizarea aeroportului Otopeni - chestiune care durează de aproape 20 de ani - este subiect de deschidere în Jurnalul Naţional. Peste 200 de milione de euro au fost oferite fără licitaţie unei firme, client mai vechi al Ministerului Transporturilor, firmă care nu îi este tocmai străină - scrie ziarul - ministrului Radu Berceanu. Cu banii aştia - spun specialiştii contactaţi de Jurnalul Naţional - s-ar fi putut ridica un aeroport nou-nouţ, şi mai trainic, şi mai frumos...
Fostul diplomat Silviu Ionescu - cel cu accidentul de maşină din Singapore, din decembrie - ţine prima pagină în Adevărul. Ziarul a aflat că omul a mai fost implicat într-un accident rutier pe vremea când era consul în Grecia.
În fine, România Liberă începe astăzi campania intitulată " "Recuperarea lui Brâncuşi". Ziarul şi-ar dori să vadă schimbată atitudinea faţă de cel mai mare artist român şi unul dintre cei mai mari ai lumii moderne. Brîncuşi nu are un muzeu dedicat în ţara natală. Mai mult, România deţine un număr infim din lucrările artistului. Şi, în fine - ca la noi... - aşa puţine cum sunt ele, operele sunt risipite peste tot prin ţară şi orgoliile locale se opun adunării acestora într-un singur loc.