Revista presei centrale, 12 mai
Articole din Evenimentul Zilei, România Liberă, Azi, Adevărul, Jurnalul Naţional şi Gândul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 12 Mai 2010, 07:47
Evenimentul Zilei ne pune "faţă în faţă cu realitatea dură": mamale sunt sacrificate din solidaritate: de luna viitoare vor primi bani mai puţini: executivul reduce indemnizaţiile pentru creşterea copilului "ca să nu existe discriminări", suma unică - 600 de lei pe lună; vestea că vor fi desfiinţate peste 150 de spitale e gata să dea peste cap întreg sistemul; pensionarii cer ca, la tăierea pensiilor, să fie stabilit un anumit plafon.
"Băncile au închis robinetul împrumuturilor pentru angajaţii de la stat", scrie România Liberă, care şi-a trimis un reporter sub acoperire, la nu mai puţin de 12 bănci, să încerce să obţină un credit, dându-se drept bugetar.
I s-a spus destul de clar: "fiind bugetar, vă daţi seama că dosarul dvs. va fi privit cu mai multă atenţie!".
O veste cu mult mai rea, din acelaşi ziar: factura de întreţinere pentru apartamentele de la bloc va creşte de două ori şi jumătate, după eliminarea subvenţiilor de la stat.
Astfel, la iarnă, pentru un apartament de două camere se va plăti cel puţin 5 milioane de lei vechi, iar pentru 3 camere 7 milioane şi 500 de mii pe lună.
Gândul ministrului de finanţe duce şi la impozitarea drepturilor de autor cu 16 la sută - aflăm din Gândul. Şi asta nu-i tot: ministrul a confirmat impozitarea în egală măsură a dobânzilor la depozitele din bănci, a veniturilor din activităţi bursiere, a persoanelor fizice autorizate şi altele.
Chiar dacă nu la fel de rapid cum se va tăia din pensii şi salarii, finanţele intenţionează să introducă controlul românilor cu averi mari.
Ministrul nu spune însă şi dacă, după controale, se pot lua şi măsuri de confiscare a acestor averi, dacă se dovedeşte că ele au fost dobândite ilegal. S-ar putea să rămână numai cu controlul...
Adevărul titrează pe prima pagină: "Stopaţi pierderile statului ca să aveţi bani de pensii!"
Regiile şi companiile naţionale sau locale "topesc" anual miliarde de lei, dar sunt scutite de măsurile de austeritate. Dacă societăţile şi regiile de stat şi-ar reduce pierderile, fie şi numai la jumătate, pensionarilor şi şomerilor nu ar mai trebui să li se taie din venituri.
În completare, Jurnalul Naţional declară Agenţia Naţională de Reglementare în Energie ANRE drept "bastion al risipei".
De la începutul anului, instituţia condusă de pedelistul Petre Lificiu şi-a dublat cheltuielile materiale, au crescut cu 30% cheltuielile cu deplasările şi delegaţiile, iar cele cu bunurile şi serviciile s-au triplat, ajungând la nu mai puţin de 7,71 milioane de lei.
Investiţiile de criză constau în mutarea mobilei dintr-o clădire într-alta şi externalizarea serviciilor IT.
Instituţia organizează seminarii pentru angajaţi găzduite la vila ginerelui lui Lificiu din Cheia.
Deşi are un departament juridic de specialitate, ANRE are şi contract de reprezentare juridică cu firma pedelistului Valeriu Stoica.
Şirul abuzurilor nu se opreşte însă aici: un angajat din trei are o funcţie de conducere, pe statul de plată figurează salariaţi-fantomă care nu se prezintă niciodată pe la birou" - dezvăluie Jurnalul Naţional.
Starea societăţii în acest moment o sintetizează cotidianul Azi, în doar două cuvinte, în titlul de pe prima pagină: "România fierbe".
Peste 1.200 de agricultori au protestat ieri în Piaţa Victoriei, aproximativ 100 de sindicalişti din învăţământ au pichetat Palatul Parlamentului, iar studenţii Ministerul Educaţiei.
Astăzi, pensionarii demonstrează la Palatul Cotroceni şi în faţa sediile prefecturilor din toată ţara, nemulţumiţi de decizia privind scăderea pensiilor cu 15 la sută.