Revista presei centrale, 12 ianuarie
Articole din România Liberă, Gândul, Jurnalul Naţional, Adevărul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 12 Ianuarie 2010, 07:35
Bugetul în plen - ultima sută de metri - titrează România Liberă. Premierul Emil Boc a anunţat ieri, în plenul Parlamentului, că guvernul nu va creşte nici pensiile nici salariile, dar a promis că 2010 va fi anul ieşirii din criză şi de pregătire a relansării economice.
Şi dacă guvernul nu ştie cum să mai cârpească bugetul, o instituţie de stat, Agenţia Naţionaă de Integritate, celebra ANI, a cumpărat de la o firmă privată servicii de arhivare electronică a documentelor în urma unei licitaţii dubioase, cu nu mai puţin decât 3,3 miliane de euro - mai scrie România Liberă.
Serviciile deconcentrate din Ardeal – adevărata miză a negocierii între PDL şi UDMR - titrează Gândul, care informează în exclusivitate că premierul Boc le-a promis UDMR-iştilor, cităm: „Votaţi bugetul, vă dăm 3 miliarde de parlamentar”. Şi asta-i doar deschiderea, pentru că se anunţă zece zile de negocieri pe funcţii între cele două formaţiuni.
Pedeliştii din Ardeal le cedează cu greu noilor aliaţi din UDMR posturi în serviciile deconcentrate. Pentru a calma spiritele, conducerea centrală le va oferi liderilor ardeleni "pachete compensatorii", adică posturi la Bucureşti, în deconcentrate şi în agenţiile aflate în subordinea guvernului.
Unde sunt banii pentru drumuri? se întreabă pe prima pagină jurnaliştii de la Jurnalul Naţional. Numai şoferii, prin numeroasele taxe şi impozite pe care sunt obligaţi să le achite, contribuie anual cu circa 5 miliarde de euro la bugetul statului, din care, pentru drumuri, Guvernul cheltuieşte doar 30%. Pe de altă parte, prin Programul Operaţional Regional (POR), Uniunea Europeană a alocat României, pentru perioada 2007-2013, 4,4 miliarde de euro. Aşadar, fonduri există, dar ele sunt folosite aiurea. Ca urmare, infrastructura rutieră din România este cea mai înapoiată din toată Uniunea Europeană.
Adevărul trange un semnal de alarmă în legătură cu prăbuşirea malurulor mării la Tuzla, Costineşti, Eforie şi Constanţa. Din cele 49 de milioane de euro alocate de stat pentru a opri eroziunea care ameninţă litoralul, firmele care se ocupă de consolidări au primit doar puţin peste 7 milioane de euro. Dacă nu se investeşte, ritmul în care marea avansează spre uscat poate pune în pericol falezele. Sunt porţiuni în sudul litoralului unde marea a înaintat chiar şi 12 metri pe an", a declarat directorul Institutului de Cercetare - Dezvoltare „Grigore Antipa" Constanţa, Simion Nicolaev, pentru Adevărul.
Evenimentul Zilei anunţă sezonul soldurilor. Cine are cu ce, îşi poate înnoi garderoba, în ţară sau peste hotare, plătind preţuri cu 70% sau chiar 90% mai mici. Sezonul reducerilor de primăvară - la articole din colecţia toamnă-iarnă 2009 - va începe oficial vineri. Neoficial, promoţiile au invadat marile şi micile magazine încă de la Crăciun.
Din acelaşi ziar aflăm că s-a deschis un nou pod peste Prut - este vorba despre un pod de carduri de această dată - românii de dincoace de Prut au deprins obiceiul excursiilor de shopping la Chişinău, atraşi de prţurile mici la blănuri, icre de Manciuria şi vinuri vechi. Agenţiile de turism oferă ca zare la hotel cu mic dejun inclus la 50 de euro şi transport cu autocarul la cel mult 150 de lei.
Şi, în final o apariţie editorială spectaculoasă: cartea "Istoriile periferiei", de Georgiana Sârbu, prima monografie din literatura română a mahalalei bucureştene, plină de istorisiri picante şi savuroase, va fi lansată astăzi cu vin şi lăutari, în Capitală - anunţă Evenimentul Zilei.