Revista presei centrale, 12 aprilie
Articole din Adevărul, România Liberă, Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional.
Articol de Mirela Ursachi, 12 Aprilie 2012, 07:17
"Guvernul îşi pune foştii proprietari în cap" - titrează Adevărul despre proiectul de lege care prevede eşalonarea pe 10-12 ani a despăgubirilor pentru casele naţionalizate, care vor fi plătite în limita a 15 la sută din valoarea reală a bunului.
Pe de o parte, ziarul notează explicaţia Guvernului pentru această iniţiativă, iar de cealaltă parte reacţia reprezentanţilor foştilor proprietari, care se declară scandalizaţi de intenţiile Executivului.
Preşedintele Forumului civic Românesc - organizaţie de reprezintă interesele proprietarilor- a atras atenţia că, în cazul în care proiectul va deveni act normativ, românii vor face coadă la CEDO.
Tot Adevărul anunţă "Alegeri 2012: vot uninominal şi pe lise" - referindu-se la schimbările aduse Legii electorale. Comisia parlamentară pentru elaborarea codului electoral a decis ieri că jumătate dintre viitorii parlamentari vor fi aleşi prin vot uninominal, iar cealaltă jumătate pe liste de compensare. Autorul articolului explică ce înseamnă sistemul de vot mixt şi estimează care ar fi avantajele sau dezavantajele pentru partide.
Despre codul electoral scrie şi România Liberă şi dă detalii despre modul în care au decurs ieri dezbaterile din comisie, dar şi despre motivele pentru care UDMR a respins ideea uninominalului pur, agreată însă de PDL şi USL.
Publicaţia adaugă că ieri, în paralel cu lucrările Comisiei de cod electoral, Senatul a adoptat tacit - adică fără dezbatere - un proiect de lege prin care prezenţa la vor ar deveni obligatorie.
Documentul stipulează că persoana care nu votează la un scrutin riscă o amendă de 1.000 de lei, iar la o a doua abatere, pe lângă amendă ar fi pasibilă şi de blocarea accesului la indemnizaţii, ajutoare sau facilităţi fiscale de la bugetul de stat.
"Cresc taxele. Studenţii, în alertă" dezvăluie Evenimentul Zilei, care susţine că pentru tinerii cu rezultate medii şi slabe facultatea se scumpeşte, iar învăţământul e gratuit doar pentru studenţii de elită.
Cotidianul precizează că universităţile vor stabili în perioada următoare nivelul taxelor pentru anul universitar 2012-2013, iar o parte dintre rectori şi-au exprimat deja intenţia de a le majora.
În fine, Jurnalul Naţional prezintă declaraţia ambasadorului desemnat al Olandei la Bucureşti, ce nu a fost încă acreditat. Oficialul spune că aşteaptă programarea la Preşedinţie şi subliniază că până atunci îşi vede de treabă, fiind activ profesional.
Amănunte despre afirmaţiile ambasadorului Olandei pe marginea aderării României la Schengen dar şi despre intenţiile pe care Haga le are în privinţa restricţiilor pe piaţa muncii - găsiţi în paginile ziarului.