Revista presei centrale, 10 ianuarie
Articole din Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi Gândul.
Articol de Costi Dumăscu, 10 Ianuarie 2011, 09:02
Ziarele începutului de săptămână comentează actualitatea politică - şi anume posibila apropiere a social-democraţilor de alianţa deja anunţată între liberali şi conservatori.
"PSD se cere alături de PC şi PNL" - titrează Jurnalul Naţional. Victor Ponta propune ca social-democraţii şi noua Alianţă de Centru-Dreapta să formeze, la rându-le, o alianţă politică înregistrată la tribunal. Pe blogul său personal - continuă Jurnalul Naţional - liderul PSD doreşte ca cele trei formaţiuni de opoziţie să-şi asume clar că nu vor colabora cu Traian Băsescu şi PDL.
Pe blogul lui Victor Ponta a intrat şi Evenimentul Zilei. În oferta de colaborare lansată acolo, preşedintele PSD se instalează la şefia grupului de lucru privind măsurile economice şi sociale, plasând PNL-ului şi PC-ului reforma constituţională - comentează ziarul sub titlul "Ponta se distribuie în rol de premier al alianţei PSD-PNL-PC".
În fine, Gândul vine cu opinii şi din tabăra adversă. Deputatul PDL Sever Voinescu spune că alianţa PNL-PC anulează orice şansă de apropiere între PNL şi PD. "Îşi zic liberali, dar combinaţia cu PC arată că în conducerea PNL sunt mulţi oameni cu o gândire de stânga" - crede Sever Voinescu.
Interviul zilei apare, la început de săptămână, în Evenimentul Zilei. "Nu suntem dispuşi la târguială" - declară ambasadorul Franţei, Henri Paul pentru cotidianul bucureştean.
Franţa nu se opune aderării României la Schengen întrucât ar fi ratat un contract important pentru construcţia reactoarelor de la Cernavodă, cum umblă vorba pe la Bucureşti. În România e corupţie, în Bulgaria crimă organizată, în consecinţă aderarea celor două ţări este prematură - explică, în Evenimentul Zilei ambasadorul Henri Paul.
Şi tot cu un interviu, din Jurnalul Naţional de această dată, coborâm din sfera politicii europene înalte în realitatea de pe stradă, de zi cu zi.
Pe şosele circulă destui şoferi care îţi taie calea fără jenă, te înjură sau te omoară în bătaie că ai mers prea încet pe trecerea de pietoni, îţi devastează maşina sau scot pistolul dacă li se năzare că i-ai deranjat în trafic.
Şeful Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă declară, în Jurnalul Naţional : "Cheia înăspririi pedepselor pentru aceştia stă în găsirea unei definiţii explicite a termenului de agresivitate". Ar fi de dorit ca purtarea violentă în trafic să fie pedepsită chiar dacă nu s-a ajuns la bătaie şi, deci, la rănirea vreunei părţi - mai spune poliţistul Lucian Diniţă - dar... cum s-o probezi? Pe vorbe nu se poate, aşa că un nou Cod Rutier trebuie bine gândit pentru ca agresivitatea să fie pedepsită ca la carte.