Revista presei centrale, 1 septembrie
Articole din Gândul, Evenimentul Zilei, România liberă, Adevărul şi Jurnalul Naţional.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 01 Septembrie 2010, 08:52
"Premierul Boc caută soluţii caută pentru o remaniere guvernamentală, care să împace şi partidul şi Cotrocenii" - scrie Gândul.
"Extrem de sensibil cu scurgerile de informaţii, preşedintele le-a impus liderilor PDL chemaţi la Preşedinţie să-şi ţină gura până miercuri" - susţine acelaşi ziar, care totuşi a aflat că "aseară se ştia doar că Băsescu şi-a exprimat preferinţa pentru o remaniere mai extinsă, că nu le-a impus nimic, dar că va participa la reuniunea de azi cu parlamentarii.
"Preşedintele ar dori rămânerea lui Vlădescu la Finanţe şi plecarea unuia dintre "greii" Adriean Videanu sau Radu Berceanu, văzută de Băsescu drept un semnal că partidul vrea să scape de oamenii cu problemele de imagine" - mai scrie Gândul.
Evenimentul Zilei dă numele a patru miniştri care ar urma să fie schimbaţi: Berceanu, Şeitan, Sandu şi Dumitru. Potrivit ziarului, la aceste ministere "PDL doreşte să vină cu feţe noi, alese dintre parlamentari şi actuali secretari de stat".
Probabil aceleaşu surse din PDL au declarat şi pentru România liberă că mai multe voci din partid au cerut schimbarea măcar a unui ministru din garda veche. Vizaţi ar fi Adriean Videanu şi Radu Berceanu, însă rămâne de văzut dacă Traian Băsescu îi va pune pe liber pentru liniştea partidului.
Tensiunea din PDL a atins însă cote inimaginabile, astfel că o remaniere de formă - care să-i vizeze doar pe Mihai Şeitan, Mihail Dumitru, Gabriel Sandu sau Sebastian Vlădescu - nu ar mulţumi partidul, care, cel mai probabil, ar fi tentat în continuare să voteze moţiunea de cenzură." - susţin cei la de la România liberă.
Ziarul Gândul anunţă un nou scandal: Companiile de asigurare refuză să încheie poliţe pentru locuinţele din "zone inundabile frecvent", deşi legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor exceptează doar locuinţele fără autorizaţie de construcţie, nu şi pe cele din arii inundabile.
"Guvernul a dat această lege pentru a scăpa el de plata unor ajutoare în cazul inundaţiilor, de exemplu. Nu poţi asigura un risc despre care ştii sigur că se va întâmpla", au explicat specialişti din piaţa asigurărilor. În teren, toate digurile din România ar trebui refăcute, pentru a rezista inundaţiilor.
Potrivit directorului de la Apele Române, David Csaba, digurile ar trebui să ajungă să preia debite care până acum se produceau o dată la o sută de ani. Însă, numai pentru a face hărţile de inundabilitate şi de risc ar trebui alocată o avere: aproximativ 60 de milioane de euro.
"Europa, la vânătoare de ţigani" - titrează Adevărul, din care citez: "Sentimentele anti-rromi s-au intensificat în mai multe ţări din Europa. Franţa şi-a apărat, ieri, politica la Bruxelles. Incidentul petrecut luni, la Bratislava, în care un bărbat a împuşcat mortal şase ţigani, a făcut înconjurul lumii".
Între timp, Franţa continuă să inventeze diverse măsuri împotriva ţiganilor români. Ministrul francez al Imigraţiei a anunţat că Executivul de la Paris pregăteşte mai multe amendamente la pachetul de legi privind imigraţia, care va permite repatrierea străinilor dacă ei reprezintă o ameninţare a ordinii publice "prin acte repetate de furt sau cerşetorie agresivă".
"Italienii se plâng că-i invadează romii fugăriţi de Sarkozy" - aflăm din Jurnalul Naţional. Dacă romii într-adevăr s-ar pregăti să se mute din Franţa în Italia, momentul ar fi cât se poate de prost, pentru că primarul Romei tocmai a anunţat că, începând de săptămâna viitoare, va evacua şi închide aproximativ 200 de tabere abuzive.
Mai mult decât atât, Gianni Alemano a declarat că ministrul de Interne italian îi va propune celui francez să ceară împreună la Uniunea Europeană un plan european "de gestionare a fluxurilor de nomazi".