Revista presei centrale, 1 octombrie
Articole din România liberă, Jurnalul Naţional, Gândul, Adevărul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 01 Octombrie 2010, 07:34
După accidentul de ieri din judeţul Tulcea, GÂNDUL face un tragic bilanţ al unei adevărate serii de accidentele grave în care au fost implicate autobuze în primele nouă luni ale anului acesta: este vorba de 113 evenimente, în care 43 de oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi 106 au fost răniţi. Ieri, în judeţul Tulcea, patru oameni au murit şi alţi opt au fost grav răniţi, şi asta pentru că şoferul autobuzului umplut până la refuz - avea la bord nu mai puţin de 72 de persoane - a decis să scurteze drumul luând-o pe un dig măcinat de ploi. Şeful Direcţiei Rutiere, Lucian Diniţă, a declarat că drumul pe care a avut loc accidentul era "folosit doar ocazional de pescari, era impracticabil şi nesemnalizat." Şi asta în condiţiile în care poliţiştii de la circulaţie au dat peste 8600 de sancţiuni pentru nerespectarea legislaţiei în domeniul transportului public şi au reţinut peste 8300 de permise ale şoferilor care efectuau transport public de mărfuri sau persoane.
"Evaziunea fiscală - pericol naţional" - titrează JURNALUL NAŢIONAL, citându-l pe Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale. "Nu este suficient să ai intenţii bune şi să vorbeşti bine la televizor. Riscul de a confunda dorinţa cu putinţa a făcut deja foarte mult rău României. Riscul ne pândeşte, pentru că alegerile se apropie şi tentaţia de a promite mai mult decât poate acorda economia este mare" - a avertizat guvernatorul. Potrivit ziarului citat, "Isărescu este nemulţumit şi de calitatea discursului public, deoarece, potrivit lui, „dezbaterile privind deficitul bugetar se poartă de parcă cineva aruncă cu bani din cer, iar problema este tratată cu o nonşalanţă înspăimântătoare", am încheiat citatul. La rândul său, directorul Direcţiei Audit din BNR, Eugen Rădulescu, a declarat în nume propriu, citez din ziar: „Puzderia de taxe şi impozite nu aducr mai nimic la buget, dar sperie investitorii, creează evaziune fiscală şi chiar riscul de greşeală neintenţionată. Dacă s-ar reduce aceste taxe şi impozite ar fi mai mulţi bani la buget cu mai puţine eforturi", citat închis.
Din ADEVĂRUL semnalăm un articol, potrivit căruia "la trei săptămâni de la dispariţia celor doi scafandri lângă epava navei turceşti Medy, autorităţile îşi pasează între ele responsabilitatea misiunii de căutare. Căpitănia Constanţa a interzis căutarea scafandrilor dispăruţi în mare pentru a preveni producerea unei alte tragedii. Poliţiştii Secţiei Transporturi strâng declaraţii, dar nu au nici măcar o barcă cu vâsle ca să plece să facă ancheta la epavă. Iar instrumentarea dosarului nu se poate face fără identificarea cadavrelor.
EVENIMENTUL ZILEI dezvăluie "Frauda cu bani europeni la refacerea şcolilor din Capitală". După ce inspectorii Oficiului european pentru fraudă au descoperit nereguli la o licitaţie organizată acum patru ani, Banca Europeană de Investiţii cere o parte din banii daţi cu împrumut Primăriei Capitalei. Este vorba de aproximativ 5,2 milioane de uro petru şcoli, care trebuie returnaţi până pe 20 octombrie. În prezent Banca Europeană a blocat orice finanţare acordată Bucureştiului, până la plata efectivă a acestor datorii - mai scrie autorul articolului.
ROMÂNIA LIBERĂ le propune cititorilor săi un amplu interviu cu ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Andreas von Mettenheim. La 20 de ani de la reunificarea Germaniei, ambasadorul susţine că un parteneriat mai strâns cu Rusia este în beneficiul arhitecturii de securitate a Europei.