Revista presei centrale, 1 noiembrie
Articole din România liberă, Adevărul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi Gândul.
Articol de Costi Dumăscu, 01 Noiembrie 2010, 09:09
"Sfârşit de săptămână agitat cu Fondul Monetar Internaţional" - este tonul general al comentariilor din ziarele zilei, semnalând divergenţele care au apărut între reprezentaţii Fondului şi partea română.
"FMI negociază dur situaţia creditelor" - titrează România liberă. Cu doar o zi înaintea încheierii vizitei de evaluare la Bucureşti, autorităţile au avut discuţii aprinse cu Fondul. Divergenţele apărute în negocierile cu FMI legate de modificarea Ordonanţei 50 privind creditele populaţiei ar putea prelungi vizita misiunii, punând în pericol chiar acordul.
Legea creditelor complică relaţia cu FMI - anunţă şi Adevărul. Aplicarea Ordonanţei 50 şi la creditele vechi este privită critic de Jeffrey Franks, delegatul Fondului în România.
Negocierile cu FMI, în impas - notează şi Jurnalul Naţional, amintind deasemenea de Ordonanţa 50, în vreme ce Gândul consideră că guvernul are probleme mai mari decât aceasta în respectarea acordului, una dintre ele fiind arieratele.
În fine, Evenimentul Zilei anticipează că taxele pe muncă ar putea scădea cu girul FMI. Delegaţia Fondului a agreat, de principiu, în prima formă a scrisorii de intenţie, o relaxare a impozitării muncii în 2011.
Alte subiecte în presa zilei. Rămânem la Evenimentul Zilei cu articolul "Cât îşi trag parlamentarii, pe faţă, din afacerile cu statul". Uninominalii păstrează aparenţa neimplicării în afacerile cu bani de la buget - scrie ziarul, dar, în acest timp, rudele lor prosperă din astfel de contracte, arată primele declaraţii de interese după noua lege a Agenţiei Naţionale de Integritate.
Interviul zilei apare, la început de săptămână, în Gândul: procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi constată că arestarea lui Sorin Ovidiu Vântu, urmată de eliberarea sa după o sătămână, a scăzut încrederea populaţiei în justiţie, şi crede că noţiunea de "pericol social" trebuie definită mult mai exact. Procurorul general mai consideră şi că identitatea "victimelor colaterale" din stenograme ar trebui să fie protejată şi anunţă că va propune acest lucru Consiliului Superior al Magistraturii.
Încheiem trecerea prin ziare de astăzi cu Adevărul, unde îl cunoaştem pe cel mai în vârstă actor din România.
La 96 de ani, Senkalszky Endre continuă să-i facă pe spectatori să vibreze pe scena Teatrului Maghiar de Stat din Cluj Napoca. Colegii de scenă spun că este ceva special, nemaiîntâlnit : omul debordează de energie şi, nu de puţine ori, le dă clasă tinerilor.
Veteranul scenei a jucat în peste 200 de spectacole. Senkalszky Endre se simte tânăr nu numai în spirit : trăieşte la etajul patru într-un bloc fără lift; merge la teatru în fiecare zi, dar scările nu sunt o problemă pentru el.