Revista presei centrale, 1 martie
Articole din Gândul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Curentul şi Azi.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 01 Martie 2010, 07:31
Chiar dacă este Mărţişorul, cotidianul Gândul se opreşte asupra unei probleme grave cu care se confruntă sărbătoritele de astăzi şi titrează: "În România, o femeie este bătută de un bărbat la fiecare două minute". "Din estimări, peste 1,2 milioane de românce cad victime ale violenţei domestice în fiecare an; mai puţin de 1% intră în statisticile oficiale ca urmare a depunerii unei plângeri împotriva agresorului, relevă un sondaj CURS realizat în 2008.
Oficial, 8000 de femei sunt agresate de soţi, concubini ori parteneri, dar neoficial numărul lor bate milionul. Anual. Martore mute ale calvarului, unele dintre ele nu mai ajung la spitale, şi nici la poliţie, ci direct la cimitir. În Franţa, se studiază în prezent în Parlament o lege care să pedepsească nu doar agresiunea fizică, ci şi violenţa psihologică în cuplu.
Cu alte cuvinte, spun ei, nu este suficient să pedepseşti lovitura, ci şi comportamentul de tip dominator care o însoţeşte. În România, tot o ţară europeană, este foarte greu să aduci un soţ bătăuş după gratii, ori să o faci pe victimă să vorbească.
Dezastrele produse recent de cutremurele din Haiti şi din Chile ne-au adus aminte că şi noi suntem în pericol. "Capitala cu cel mai mare risc seismic din Europa" - atrage atenţia un titlu din ziarul Curentul. Potrivit unor studii făcute recent de o organizaţie non-guvernamentală de profil din Statele Unite, România se află în zona europeană cu risc ridicat de producere a unor cutremure devastatoare. Autorităţile nu sunt, însă, foarte preocupate de această problemă, cu toate că seismul din 1977 a lăsat în urmă multe victime din rândul populaţiei, precum şi importante pagube materiale. Capitala are 120 de locuinţe etichetate cu celebra „bulină roşie“, în timp ce numărul clădirilor expuse la un risc seismic de diferite grade atinge circa 400. În ultimii 19 ani, în Bucureşti au fost consolidate doar 12 clădiri.
Din Evenimentul zilei puteţi afla cum văd liceeni bucureşteni reforma educaţiei. Elevii de clasa a zecea de la Colegiul Spiru Haret au scris cartea "Într-o pauză...Universul", în care fac propuneri concrete pentru transformarea învăţământului. Prima sugestie: aerisirea orarului şi modernizarea manualelor.
Jurnalul Naţional preia un raport îngrijorător al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, potrivit căruia 56 de milioane de oameni mor în fiecare an de boli cauzate de poluare: afecţiuni pulmonare, faringiene, esofagiene şi boli de piele. Cei mai afectaţi sunt asiaticii şi africanii, în Uniunea Europeană media fiind de 300.000 de decese anual. Spre deosebire de alte cauze, poluarea afectează foarte tare toate categoriile de vârstă, de la nou-născuţi la bătrâni. Apa de la robinet, aerul şi zgomotul sunt principalele surse de poluare care produc boli incurabile. Traficul rutier din zonele urbane este responsabil pentru peste 10% din emisiile totale de dioxid de carbon din Uniunea Europeană.
"Omul de azi", declarat, desigur, de cotidinaul Azi, este regizorul francez de origine română, Radu Mihăileanu, care a obţinut, sâmbătă la Paris, două premii César, pentru cel mai bun sunet şi cea mai bună muzică de film, pentru cel mai recent lungmetraj al său, "Concertul". Filmul lui Mihăileanu fusese nominalizat la şase categorii, inclusiv pentru cel mai bun film şi cea mai bună regie. Radu Mihăileanu a mai câştigat un Cesar în 2006, premiul pentru cel mai bun scenariu original al filmului „Trăieşte" / "Va, Vis et Deviens“. Succesul de sâmbătă al regizorului de origine română este prezent, de altfel, în toate ziarele apărute astăzi.