Revista presei centrale, 1 mai
Articole din Evenimentul Zilei , Adevărul şi Jurnalul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 01 Mai 2010, 07:19
Chiar dacă este 1 Mai, ziarele sfârşitului de săptămână abordează subiecte serioase : cum arată sărbătoarea în mină, cum se face speculă cu bonuri de ordine în faţa sediului poliţiei şi de ce Naţiunile Unite cer României să elimine "costurile ascunse" din învăţământ.
"Talpa clasei muncitoare sărbătoreşte 1Mai în şut". Reportajul cu care Evenimentul Zilei îşi deschide astăzi ediţia ne conduce la poalele Rarăului. La mina de uraniu din comuna suceveană Crucea, 400 de ortaci intră astăzi, ca-n orice altă zi, în subteran. Este singura mină de uraniu din România rămasă neînchisă. Minerii câştigă cam 2.000 de lei pe lună; după 15 ani de muncă în subteran ei pot ieşi la pensie. Aşadar, teoretic, unii se pot pensiona chiar la vârsta de 35 de ani, doar că - din cauza iradierii - nu apucă să trăiască prea mult după aceea - scrie Evenimentul Zilei. Şi totuşi minerii de la Crucea zic că norocul le-a fost bun. Au, adică, un loc de muncă.
Adevărul se amestecă astăzi printre bişniţarii de la Poliţie. La Serviciul de Înmatriculări Auto Bucureşti, chiar sub nasul poliţiştilor, şmecherii adună bonuri de ordine de la automat, pe care le vând apoi celor care nu vor sau nu au timp să stea la coadă. Chiar dacă în clădire sunt vreo 60 de ghişee, ele nu ajung pentru cei peste 2.000 de oameni care vin zilnic să-şi radieze sau înmatriculeze maşinile, să-şi preschimbe permisele ori taloanele. Aşa că şmecherii dau târcoale sediului şi fac bani cu bonurile de ordine, precum făceau odinioară bişniţarii pe lângă cinematografe.
Şi tot Adevărul : "Organizaţia Naţiunilor Unite spune nu fondului clasei". Comitetul ONU pentru Drepturile Copiilor a recomandat României eliminarea tuturor "costurilor ascunse" din învăţământ, de la rechizite până la renovarea clasei. Părinţii suportă cheltuieli suplimentare din cauza subfinanţării Educaţiei, susţine un raport recent al Organizaţiei "Salvaţi copiii", cheltuieli care trebuie să dispară.
Încheiem cu Evenimentul Zilei care încearcă să anticipeze astăzi cum vor fi chiriile la toamnă, după ce se termină vacanţa. Imobiliarii spun că în lunile august-septembrie chiriile vor creşte doar cu cel mult 10...15 procente. Analiştii (despre care n-am înţeles prea bine prin ce se deosebesc de imobiliari) îi contrazic pe aceştia din urmă : preţurile vor rămâne la acelaşi nivel, zic ei, pentru că oferta este foarte mare. Oricum ar fi, însă, Capitala rămâne cea mai scumpă. Faţă de Bucureşti, chiriile în provincie sunt mai mici cam cu 100 de euro.