Revista presei centrale, 1 iunie
Articole din Gândul, Adevărul, Jurnalul Naţional, România Liberă.
Articol de Nicoleta Turcu, 01 Iunie 2010, 08:04
Gândul scrie astăzi despre anunţurile ministrului Muncii, Mihai Şeitan, care se bat cap în cap.
Vin şi explicaţiile: Ministrul Muncii recidivează în declaraţii contradictorii care au darul de a băga/scoate spaima din milioane de români - salariaţi bugetari şi pensionari.
Răspunzând unei întrebări referitoare la perspectivele pe care le au bugetarii şi pensionarii, el a lăsat să se înţeleagă că este posibilă continuarea scăderii salariilor şi pensiilor, dacă nu se reduce personalul bugetar şi dacă nu se reformează sistemul de pensii.
Ulterior, după-amiază, a revenit asupra declaraţiilor arătând că în 2011 este posibilă chiar creşterea pensiilor şi a salariilor.
Rămânem la acelaşi ziar, de unde citim că guvernul şi-a schimbat viziunea şi taxează tot ce mişcă pe piaţa muncii.
Executivul a decis să perceapă contribuţii sociale şi pentru contractele de drepturi de autor, convenţii civile şi pentru persoanele fizice autorizate, după modelul contractelor de muncă.
Anunţul a fost făcut tot de ministrul Şeitan, care a mai precizat că măsura va fi aplicată după adoptarea unui proiect de lege la care guvernul lucrează în prezent şi care va modifica încă, neadoptata, lege unitară a pensiilor din sistemul public.
În campanie s-a minţit prin omisiune, pentru a ascunde faptul că ţara mergea spre prăpastie, scrie tot Gândul şi explică: În campania electorală din 2009, politicienii au ascuns anumite informaţii despre situaţia economică dezastruoasă a României, de frica rezultatelor la urne.
Mărturisirea a fost făcută nu de un membru al opoziţiei, ci de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.
Ascunderea situaţiei reale nu este însă o minciună propriu-zisă, după cum explica Berceanu, ci, "o minciună prin omisiune".
Greva generală - o mare fâsâială, titrează Adevărul.
Aproximativ 400 de mii de bugetari, faţă de un milion câţi erau anunţaţi, au fost ieri în grevă. Bacalaureatul s-a desfăşurat normal.
În prima zi, greva a fost mai mult sonoră: au sunat sirene, s-a strigat şi s-a huiduit când televiziunile transmiteau în direct.
Cei mai mulţi dintre protestatari s-au resemnat cu o banderolă pe mâini ori au spart greva din calcule strict financiare: o zi fără lucru, înseamnă o zi scăzută din salariu.
În acelaşi ziar citim despre ancheta de la Spitalul Judeţean din Slatina, unde mai mulţi medici sunt cercetaţi pentru moartea băiatului de 9 ani, internat cu o mână ruptă.
Conducerea spitalului le-a suspendat contractele medicilor care s-au ocupat de acest caz, iar poliţiştii au început cercetările.
Părinţii copilului au depus plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt şi la Colegiul Medicilor, în speranţa că cineva va plăti pentru moartea copilului lor.
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, medicii cercetaţi în acest caz riscă până la 7 ani de închisoare.
Din Jurnalul Naţional citim despre agonia sistemului medical.
Spitalul Universitar mai are 12 lei în cont şi îşi redistribuie pacienţii către alte spitale.
Peste 10 la sută din medicii din ţară au plecat deja în străinătate, iar fenomenul ia amploare. cam aşa arată la ora actuală sistemul medical din România care este în "cod roşu".
S-a ajuns în acestă situaţie, după ce ani la rând miniştrii care s-au perindat pe la pupitrul de comandă al sănătăţii, n-au făcut nimic pentru a împiedica prăbuşirea sistemului medical românesc.
În concluzie, ziarul parafrazează o vorbă celebră: "operaţia de reformare a sistemului sanitar românesc a început cu succes... pacientul a murit".
Ştirea de final vine astăzi din România Liberă, care titrează: " câştigătoarea Eurovision, acuzată de plagiat".
O parte din melodia Satellite, care i-a adus tinerei germane Lena, victoria în finala Eurovision 2010, a fost copiată după o melodie populară din Bulgaria, susţine postul sofiot de radio, Darik.
Jurnaliştii au publicat pe site-ul postului de radio, fragmente din cele două melodii spre exemplificare.