Revista presei, 12 octombrie
Articole din Jurnalul Naţional, Gândul, Evenimentul Zilei, România Liberă şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 12 Octombrie 2010, 09:30
Ziarele de astăzi prefaţează vizita la Bucureşti a cancelarului german Angela Merkel, încercând să anticipeze eventualele rezultate concrete ale convorbirilor.
Se împiedică România în poarta Schengen? Întrebarea apare în prima pagină din Jurnalul Naţional, înaintea vizitei pe care cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel o face astăzi în România şi despre care ziarul spune că poate aduce clarificări în privinţa şanselor de trecere în spaţiul de liberă circulaţie.
România are nevoie de susţinerea Berlinului - comentează Jurnalul Naţional - mai ales după ce Franţa, până de curând un avocat al României în Consiliul European, a trimis semnale clare că nu consideră ţara noastră pregătită să intre în zona "fără paşaport" a Uniunii.
Şi Evenimentul Zilei notează că, deşi se află într-un stadiu avansat al pregătirilor pentru integrare, este posibil ca România să nu atingă acest obiectiv din cauza opoziţiei Franţei.
Evenimentul Zilei explică: Franţa condiţionează aderarea României la Schengen de realizarea unui plan de integrare a romilor.
Ziarul Gândul a cercetat atent topul celor 500 de milionari şi miliardari şi a constatat că 5% dintre ei sunt angajaţi la stat. Bugetari, adică, sub formă de miniştri, secretari de stat, parlamentari, primari, consilieri.
Exemple ilustre : Prigoană, Udrea, Oprea, Tăriceanu, Verestoy sau Mazăre.
Gândul comentează ironic: toţi spun că lucrează pentru ţară "din pasiune".
Adevărul: la mai bine de 10 ani de la instituirea autonomiei, universităţile din România continuă să dea rateuri - absolvenţii nu sunt pregătiţi pentru piaţa muncii. Analiza ziarului relevă faptul că goana după studenţi scade calitatea.
Adevărul titrează: "Universităţile de stat, bolnave de autism".
Încheiem cu reportajul-incognito din România Liberă intitulat "Cum se măsluieşte atestatul de taximetrie?". De multe ori - îşi explică ziarul demersul - ne întrebăm "Cum o fi ajuns ăsta taximetrist?" atunci când avem de-a face cu şoferi bădărani, ţepari sau care conduc sub orice critică.
Potrivit legii, atestatul se obţine în baza unui examen. Treabă serioasă, veţi spune, dar doar până veţi citi reportajul din România Liberă.
Un jurnalist al ziarului a devenit taximetrist în două zile, în urma unui examen aranjat, de faţă cu reprezentanţii Autorităţii Rutiere Române.
Şpaga nici n-a fost prea mare - mai zice România Liberă - şi oricum se scoate din două curse de la Otopeni, cu străini naivi, tocmai buni de jumulit.