Revista editorialelor, 5 martie
Editoriale din Gândul, România Liberă şi Adevărul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 05 Martie 2010, 08:22
"A ajuns şi România vedetă bună în criză. Nu prin grija actorilor din viaţa publică, ci graţie legendarei noastre Dacii." - şi am citat concluzia editorialului din ADEVĂRUL, semnat Laurenţiu Ciocăzanu şi intitulat "Dacia şi ARO". După ce face inventarul veştilor rele, editorialistul remarcă succesul noii maşini de teren româneşti, Duster, la salonul auto de la Geneva şi scrie: "Ne ajută în aste clipe de bâlbâială generală, ne bucură, dar ne şi întristează un pic.
Păcat că acest model de succes construit pe platforma politicii de creaţie bună e doar unul rarisim. Cum am fi traversat criza dacă „Dacia" era copiată în multe variante interne? Ce imagine, ce rating, ce bani, ce rezerve am fi avut acum în spate dacă marea prăduială din anii '90 nu s-ar fi petrecut! Îmi vine în minte doar exemplul nefericit al Uzinei ARO, vecina „Daciei". În loc să fie astăzi angajaţi la o fabrică de automobile de teren competitive, muncitorii de la ARO Câmpulung Muscel au ajuns la cules de căpşuni în Spania."
Cristian Câmpeanu îşi continuă, în ROMÂNIA LIBERĂ serialul "Ce face statul cu banii mei?". Editorialistul analizează măsurile luate până acum de guvern pentru reducerea deficitului bugetar, după care remarcă: "Ministerului de Finanţe i-a trecut prin cap să impoziteze pensiile de peste 1.000 de lei, dar nu a evocat înca nimeni posibilitatea creşterii impozitului asupra jocurilor de noroc, care a rămas la acelaşi nivel ridicol de 25%, deşi cazinourile nu dau faliment nici dacă plătesc impozite de 80%. Cel mai grav este însa modul în care partidele aflate la putere direcţioneaza fondurile statului, în mod discreţionar spre grupuri de interese susţinătoare sau categorii electorale tinţă" - susţine jurnalistul.
"Scandalul "mită la primărie" a poposit şi la Craiova. El se mută din oraş în oraş, la fel ca turneele de tenis" - constată Dan Constantin în JURNALUL NAŢIONAL. Cum explică jurnalistul arestarea primarului Craiovei: "Nu este un secret că organizaţia din Bănie a fost învinsă de PSD la prezidenţiale, Solomon, un vechi pesedist "vopsit" în PD-L, fiind acuzat la "centrul" nemulţumit de "blat" cu adversarii. O altă variantă, lansată de un parlamentar de Dolj, ar fi că arestarea lui Solomon este o răzbunare a Elenei Udrea, scoasă pe tuşă de edil din afacerile din Bănie."
Marius Niţu scrie şi el în GÂNDUL despre "Cântarea lui Solomon" cam aşa: "Slujbă de rugăciune pentru eliberarea lui Solomon, miting pentru "Primarul inimilor noastre!" în centrul Craiovei, spectacol "de solidaritate" la Teatrul Liric, prefectul suspină "oraşul e mai trist". Când vezi ştirile astea din Dolj îţi vine să crezi că edilul din Bănie a fost răpit de terorişti în Irak, în timp ce împărţea ajutoare copiilor răniţi, nu săltat de DNA pentru şpagă. Mitingul a fost pus pe picioare de angajaţii Primăriei.
Jumătate din aceşti angajaţi ar zbura, scurt, afară a doua zi după schimbarea primarului. În Capitală, nimeni nu e mai dependent de el, campania pentru prezidenţiale s-a terminat şi Traian Băsescu nu mai are niciun motiv să-l viziteze la vilă ca să ia masa cu el. La centru, colegele de partid Monica Macovei şi Roberta Anastase i-au cerut deja capul. Agenţia Naţională de Integritate s-a repezit şi ea la averea lui Solomon. în Craiova, Solomon e rege, dar în Bucureşti e un simplu pion al PD-L. Uneori, ca să-l dai mat pe regele advers, mai trebuie să-ţi sacrifici din propriile piese. În şahul din politică, asta se face întotdeauna cu cântec." - încheie Marius Niţu.